Tiesībsargs novērtējis skolēnu skandalozo aptauju Liepājā

© Foto : pixabayОпрос
Опрос - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesībsargs izvērtējis skandalozo aptauju, kas tika organizēta Liepājā skolēnu vidū: pētījuma organizatori nav nodrošinājuši bērnu tiesību ievērošanu – saņemt informāciju par aptaujas mērķiem un uzdevumiem, nav nodrošinājuši anonimitāti un brīvprātīgu dalību aptaujā.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Tiesībsarga birojs atzinis, ka skolēnu aptaujas organizatori Liepājā, kuras ietvaros bērniem cita starpā tika uzdoti jautājumi par televizoru un automašīnu skaitu ģimenē, nav nodrošinājuši anonimitāti un brīvprātīgu dalību aptaujā, informēja deputāts Valērijs Agešins.

"Iepazīstoties ar informāciju, kura bērniem tika sniegta pirms aptaujas anketas aizpildīšanas, konstatējams, ka tajā nav norādes par anketas aizpildīšanas brīvprātību. Informācija par aptaujas mērķiem un uzdevumiem nav sniegta bērniem saprotamā veidā. Tiesībsarga ieskatā pētījuma veicēji nav ievērojuši bērnu tiesības būt informētiem par aptaujas mērķiem un uzdevumiem, anonimitātes nodrošināšanu un brīvprātību anketas aizpildīšanā," savā lapā Facebook deputāts pastāstīja par tiesībsarga atbildi.

Atgādināsim, ka Liepājas Izglītības pārvalde pēc pašvaldības pasūtījuma izsūtīja skolām anketas ar mērķi saņemt papildinformāciju par faktoriem, kuri ietekmē skolēnu izglītošanos. Taču daudziem vecākiem šķita, ka jautājumi anketā ir iejaukšanās bērnu un ģimeņu privātajā dzīvē.

Piemēram, bērniem tika lūgts pastāstīt, vai viņiem ir motorollers, cik televizori ir viņu mājās, cik automašīnas, cik vannas istabu. Tāpat anketā ir jautājumi par vecāku izglītību, darba vietu un darba pienākumiem.

Saeimas deputāts Valērijs Agešins ("Saskaņa") nosūtīja vēstules izglītības ministrei Ilgai Šuplinskai un tiesībsargam Jurim Jansonam ar lūgumu novērtēt tādas aptaujas pamatotību un atbilstību likumam.

Ziņu lente
0