Kariņš apsolījis palielināt algas mediķiem nākamgad

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs apgalvoja, ka jautājums tiks izskatīts 2021. gada budžeta un nodokļu kontekstā.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. 2021. gadā mediķu atalgojums tiks palielināts par 20%, informēja premjerministrs Krišjānis Kariņš, vēsta Mixnews.lv.

"Domāju, ka tam ir jābūt (mediķu atalgojuma pieaugumam – red.). (..) Tas, protams, ietekmēs budžetu, bet mēs arī runājam, kā mēs varam atrisināt gan mediķu algu jautājumu, gan pie viena arī skolotāju algu jautājumu. Šie jautājumi velkas, un šī ir tā reize, kad mums vienreiz to vajag atrisināt", teica Kariņš.

Politiķis uzskata, ka mediķu atalgojums jārisina kontekstā ar budžeta un nodokļu izmaiņām. "Par mediķu algām tas faktiski ir pamatbudžeta un arī nodokļu izmaiņu jautājums. Mums ir lielas grūtības, un mēs jau redzam, ka ļoti daudz cilvēku ir sociāli neaizsargāti, jo valsts ļauj viņiem nemaksāt pilnu sociālo nodokli, un tas nav labi ne tam darbiniekam, par kuru netiek maksāts, tas nav labi arī veselības aprūpes sistēmai, jo tai trūkst finansējuma," skaidroja Kariņš.

Pie tam valdības vadītājs piebilda: "Mums ir jāuzlabo sava sistēma tā, lai mēs varam atļauties uzturēt to, kas mums ir jāuztur. Veselības aprūpe nav par velti, tai ir vajadzīgi līdzekļi. Lai būtu tie līdzekļi, mums visiem ir līdzvērtīgi un proporcionāli jāmaksā nodokļi. Citādi mēs nevaram atļauties visu, ja nemaksājam visi."

Медицинские работники надевают защитные костюмы и маски для работы с больными с коронавирусной инфекцией - Sputnik Latvija
Pēc Covid-19 mediķi aizbēgs no Latvijas

Iepriekš vēstīts, ka 2020. gada aprīļa beigās mediķu un pedagogu organizācijas nosūtīja atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā pieprasīja sameklēt nepieciešamo finansējumu un atsākt pārrunas par iepriekš plānojot atalgojuma pielikumu šogad un nākamajos gados.

Mediķi atgādināja, ka pagājušā gada rudenī viņiem neizdevās panākt iepriekš politiķu apsolīto algu palielinājumu visam veselības aprūpes personālam par 20%.

"Vienlaikus citā, politiķu radītā, realitātē notiek sarunas par miljardiem, dāsni dalot desmitiem miljonus te vienai nozarei, te atsevišķiem "stratēģiski svarīgiem" uzņēmumiem, bez kautrēšanās ierādot vietu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem," rakstīja pedagogi un mediķi un piezīmēja, ka sabiedrībai, tāpat kā mediķiem un pedagogiem, šajās "dzīrēs" tiek iedalīta vien vērotāja loma.

Ziņu lente
0