Sinoptiķi izstrādās jaunu sliktu laikapstākļu brīdinājumu sistēmu

CC BY 2.0 / webhamster / WindsockВетроуказатель
Ветроуказатель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā brīdinājumu sistēma par sliktiem laikapstākļiem ļaus iedzīvotājiem labāk izprast riskus un savlaicīgi veikt drošības pasākumus.

RĪGA, 26. maijs — Sputnik. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāve Sanita Pelēķe pastāstīja, ka tiek izstrādāta jauna sistēma, kas ļaus uzlabot informācijas precizitāti par bīstamiem laikapstākļiem, vēsta jauns.lv. Šī iemesla dēļ tiks pārvērtēti hidrometeoroloģisko brīdinājumu kritēriji.

Kritēriji tiek pārskatīti sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, lai izplatāmie brīdinājumi labāk atspoguļotu gaidāmo hidrometeoroloģisko parādību intensitāti un to sagaidāmo ietekmi.

Капли воды - Sputnik Latvija
Zinātnieks: Latvijai nav jābaidās no globālās sasilšanas, ir nopietnākas problēmas

Gandrīz visām hidrometeoroloģiskajām parādībām ir ieviesti trīs brīdinājumu līmeņi. Dzeltenais nozīmē, ka laikapstākļi ir pasliktināti un tiek novērota stipras intensitātes parādība. Oranžais - laikpstākļi kļūst bīstami, tiek novērota ļoti stipras intensitātes parādība, sarkanais - laikapstākļi ir ļoti bīstami, tiek novērota ekstremālas/bīstamas intensitātes parādība.

Turpmāk, līdz ar prognozēto hidrometeoroloģisko parādību intensitāti, brīdinājumos būs iekļauta arī vispārēja informācija par gaidāmo ietekmi un norādījumi iedzīvotājiem rīcībai šajās situācijā, ļaujot sabiedrībai vieglāk izprast gaidāmos riskus.

Jauno brīdinājumu kritēriju vizualizācijai izveidota jauna mājaslapa bridinajumi.meteo.lv, kurā būs detalizētāk norādīti reģioni, kuriem tiek prognozētas bīstamākās dabas parādības.

Ziņu lente
0