Bija problēmas ar vīzām: kikbokseris no Latvijas pastāstīja, kādēļ gribēja iegūt pilsonību

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Латвии
Флаг Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bez Latvijas pilsonības kikbokserim Zauram Džavadovam bijušas problēmas ar vīzām un viņš jutās Latvijā kā viesis, lai gan dzīvo Latvijā visu mūžu.

RĪGA, 25. maijs – Sputnik. Zaurs Džavadovs ir azerbaidžāņu izcelsmes Latvijas kikbokseris. Viņš ir izcīnījis Latvijas, Baltijas, Eiropas čempiona titulu, savukārt 2017. gadā kļuva par pasaules čempionu svara kategorijā līdz 77 kilogramiem. Viņam pietrūka tikai viena lieta – Latvijas pilsoņa pase.

Radio Baltkom intervijā Džavadovs pastāstīja par to, kādēļ vēlējās iegūt pilsonību, un kādas privilēģijas viņam ir šobrīd, esot jau pilsonim.

9 мая в Риге: площадь у памятника Освободителям - Sputnik Latvija
Atņēma izglītību, neiedeva pilsonību: aktīviste par to, kā Latvijā apvienoja krievus

Pēc sportista sacītā, pirms viņš saņēma kāroto pasi, pēc katras cīņas viņš pacēla virs galvas Latvijas karogu, taču nejutās kā Latvijas valstspiederīgais. Džavadovs atzīmē, ka bija viesis Latvijā, lai gan visu dzīvi dzīvo šajā valstī un ļoti mīl to.

Turklāt pilsonības trūkums izraisīja virkni problēmu ar vīzām treniņu un sacensību laikā. Ar Latvijas pilsoņa pasi ar to visu kļuva daudz vieglāk – parādījās iespēja nokļūt daudzās valstīs bez vīzas noformēšanas.

Kikbokseris uzsvēra, ka ļoti mīl Latviju. viņš atzīmēja valsts unikālo dabu, brīnišķīgo jūru, pateica, ka Latvijā ir visskaistākie cilvēki.

Taču pats galvenais – sportists padalījās, ka viņam esot labi dzīvot Latvijā, lai gan problēmas valstī neapšaubāmi pastāv. Taču, pēc Džavadova domām, šīs problēmas nav lielas, kā jau pati Latvija.

Turklāt kikbokseris pievērsa uzmanību tam, ka valsts – tā ir viena lieta, savukārt valsts aparāts – pavisam cita.

Dokumenta spēks

Atgādināsim, ka 2019. gadā Latvijas pase tika iekļauta desmit ietekmīgāko pasaules pasu sarakstā pēc Šveices konsultāciju kompānijas Henley & Partners Pasaules pasu reitinga versijas.

Latvijas pilsoņa pase, kura sniedz iespēju ieceļot bez vīzas 180 valstīs, šajā indeksā ierindojās 9. vietā kopā ar Lietuvu. Igaunija atpalika par vienu valsti no saviem kaimiņiem un ieņēma 11. vietu ar iespēju apmeklēt bez vīzas 179 valstis.

Pirmo vietu savā starpā dala trīs valstis – Japāna, Dienvidkoreja un Singapūra. Šo pasu turētāji bez vīzas (vai ar tās noformēšanu ierašanās brīdī) var apmeklēt 189 pasaules valstis.

Otrajā vietā ar 188 valstīm izrādījās Vācija (tās pilsoņi zaudējuši tiesības ieceļot bez vīzas Uzbekistānā), līderu trijnieku noslēdz Dānija, Itālija, Somija, Francija un Zviedrija (187 valstis).

Ziņu lente
0