Zagļu vidū Latvijas veikalos pieaudzis pensionāru skaits

© Pixabay / Free-PhotosПожилая женщина
Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Agrāk kas tāds gadījās reti, taču līdz ar pandēmijas sākumu zādzībā Latvijas veikalos arvien biežāk tiek pieķerti tieši vecāki cilvēki, pastāstīja Drošības biznesa asociācijā.

RĪGA, 22. maijs – Sputnik. Apsardzes firmām koronavīrusa pandēmijas laikā palielinājies darba apjoms, vēsta TV3. Sevišķi tas skar apsargus tirdzniecības centros.

Latvijas Drošības biznesa asociācijā, kura apvieno 3300 darbinieku, pastāstīja, ka apsargi pamanījuši neparastu tendenci – zagļu vidū arvien biežāk tiek sastapti pensionāri.

"Ja iepriekš tas bija reti, tad tagad tieši vecāka gadagājuma cilvēki izdara zādzības mazumtirdzniecībā. Arī jaunieši, skolēni. Nav tā, ka mēģina nozagt desu, maizi, pienu, bet zog, sākot no avīzēm, alkohola, jebko!" saka Arnis Vērzemnieks.

Vairāk agresijas

Turklāt apsargiem biežāk, nekā parasti, nākas pielietot spēku, lai tiktu galā ar agresīviem apmeklētājiem. Vērzemnieks skaidro to ar to, ka saistībā ar pandēmiju sabiedrībā ievērojami pieaudzis stresa līmenis, un arvien biežāk cilvēki nolaiž tvaiku vienā no nedaudzām vietām, kur sastop citus cilvēkus, jeb veikalā. Daudzus strīdus un nopietnus konfliktus uzsāk apmeklētāji, kuri atrodas spēcīgā alkohola reibumā.

"Rodas arvien vairāk konfliktsituāciju gan starp apmeklētājiem savā starpā, apmeklētājiem – darbiniekiem un apsardzes darbiniekiem. Notikuši uzbrukumi ar nazi, izvilkta gāzes pistole, vicināts ar pudeli. Tādas situācijas palielinās," pastāstīja asociācijas priekšsēdētājs Arnis Vērzemnieks.

В магазине оружия - Sputnik Latvija
Cilvēki baidās no uzbrukumiem: Latvijā pieaudzis gāzes pistoļu pieprasījums

Konkrēta konfliktu skaita statistika netiek apkopota. Visbiežāk apsargi tiek galā paši un tikai retos gadījumos izsauc policiju.

Arī Valsts policija neapkopo atsevišķu statistiku izsaukumiem uz tirdzniecības vietām. Rīgas pašvaldības policijā saka, ka izsaukumu skaits neesot pieaudzis.

Paliek neatbildēts jautājums par apsargu drošību, jo kad viņi dzen ārā no veikala agresīvus apmeklētājus, fizisks kontakts ir praktiski neizbēgams. Taču vienota standarta attiecībā uz sejas masku un cimdu nēsāšanu nozarē nav – katrs uzņēmums risina šo jautājumu patstāvīgi.

Ziņu lente
0