Referendums par viendzimuma pāru statusu: cik Latvijas iedzīvotāju atbalsta šo ideju

© AFP 2023 / Petras MalukasДевушки целуются на параде сексуальных меньшинств в Литве, архивное фото
Девушки целуются на параде сексуальных меньшинств в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai arī kopumā LGBT sabiedrības pārstāvju stāvoklis Latvijā ir viens no sliktākajiem ES, ne tik maz ir arī to Latvijas iedzīvotāju, kuri atbalsta ideju sarīkot tautas balsojumu viendzimuma partnerību jautājumam.

RĪGA, 16. maijs – Sputnik. Atsevišķi politiķi paziņo, ka viendzimuma partnerību legalizācijas jautājums Latvijā ir jālemj tautas balsojumā. Kantar TNS aptauja Latvijas iedzīvotāju vidū vecumā no 18 līdz 60 gadiem liecina, ka trešā daļa respondentu atbalsta šo ideju. Rezultātus publicēja TV3.

Par referenduma rīkošanu izteicās 32% aptaujāto. Pret gandrīz puse – 49%.

Konkrēta viedokļa šajā jautājumā nav piektajai daļai (19%) respondentu.

Atgādināsim, ka kārtējā petīcija par viendzimuma partnerību legalizāciju portālā ManaBalss.lv mazāk nekā divu mēnešu laikā saņēma 10 tūkstošus balsu, kas ir nepieciešami, lai to izskatītu Saeima. Pēdējo reizi deputāti noraidīja šāda veida piedāvājumu pērnā gada vasarā.

Sliktāk ir tikai Polijā

Saskaņā ar aktuālāko nevalstiskās organizācijas ILGA-Europe pētījumu, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, LGBT sabiedrības pārstāvju stāvoklis Latvijā joprojām ir viens no sliktākajiem gan tiesiskās aizsardzības, gan noziedzības un sabiedrības attieksmes ziņā.

ILGA-Europe eksperti novērtēja dažādus geju un lesbiešu diskriminācijas aspektus un nonāca pie secinājuma, ka Latvijas progress ceļā pie dažādas seksuālās orientācijas pārstāvju vienlīdzības ir 17,48%. Starp visām Eiropas Savienības valstīm sliktāka situācija ir tikai Polijā.

Флаг ЛГБТ - Sputnik Latvija
Jaunā petīcija par viendzimuma partnerību reģistrāciju Latvijā krāj balsu skaitu

Kopumā attieksme pret seksuālajām minoritātēm ES uzlabojas – 72% Eiropas Savienības iedzīvotāju nesaskata neko sliktu viendzimuma attiecībās, 69% atbalsta viendzimuma laulību legalizāciju. Latvijā vien 25% iedzīvotāju uzskata viendzimuma attiecības par normālām, savukārt viendzimuma laulības atbalsta 24% Latvijas iedzīvotāju.

Pēc pētnieku rīcībā esošās informācijas, pērn Latvijas sociālo tīklu segmentos tika dzēstas 500 publikācijas, kas tika vērstas pret LGBT, par 20 no tiem tika paziņots policijai, taču rezultātā tika ierosinātas tikai divas krimināllietas.

Saskaņā ar organizācijas "Mozaīka", kura pārstāv LGBT sabiedrību Latvijā, pērn valstī notika vismaz 29 noziegumi uz naida pret seksuālajām minoritātēm pamata, visbiežāk par to upuriem kļuva homoseksuāli vīrieši. Runa bija par fizisku un seksuālu vardarbību, šantāžu un dedzināšanu, taču upuri nevērsās policijā. Pirms gada šāda veida reģistrēto signālu skaits sastādīja tikai 22.

Tāpat organizācija sniedza palīdzību Latvijas transsievietēm, kuras teju kļuva par cilvēku tirdzniecības upuriem. Pēc šī atgadījuma "Mozaīka" sāka saņemt draudus.

Ziņu lente
0