Viņķele informēja par problēmām ar masku piegādi no Ķīnas: situācija ir kritiska

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējie respiratoru krājumi varētu drīz izsīkt. Līdzīga situācija ir arī ar citiem mediķu individuālās aizsardzības līdzekļiem, informēja veselības ministre Ilze Viņķele.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Veselības ministrijai nāksies pāris nedēļu laikā pieņemt lēmumu par sniedzamo veselības aprūpes pakalpojumu ierobežošanu, ja saglabāsies kritiskā situācija mediķiem paredzēto individuālās aizsardzības līdzekļu pieejamības jautājumā, otrdien, 12. maijā pēc koalīcijas sēdes atklāja veselības ministre Ilze Viņķele, vēsta Press.lv.

Женщина и мужчина в защитных масках на остановке общественного транспорта в Риге - Sputnik Latvija
Masku režīms Latvijā: kas un kā kontrolēs pasažierus transportā

Ministre konstatēja, ka pašreizējie respiratoru krājumi varētu drīz izsīkt. Līdzīga situācija ir arī ar citiem mediķu individuālās aizsardzības līdzekļiem – vienreizējās lietošanas halātiem un aizsargkombinezoniem. Pieejamie dati liecina, ka medicīnas iestādes tiek apgādātas ar respiratoriem ar 1,5 dienas rezervi. Patlaban, piemēram, ķirurģisko masku, ko ārsti izmanto operāciju telpās, rezerves pietiks apmēram divām nedēļām.

Viņķele paziņoja, ka ierēdņi cenšas atrisināt situāciju, tomēr uzsvēra, ka individuālās aizsardzības līdzekļu krājumi ir kritiski mazi.

Ja pastāvētu ātrs risinājums, kā nodrošināt mediķus ar aizsardzības līdzekļiem, tas jau būtu atrasts, taču jāņem vērā lielā konkurence pasaulē šajā jautājumā, uzsvēra premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Viņš piebilda, ka individuālās aizsardzības līdzekļus būtu iespējams iepirkt Ķīnā, taču tur gadās krāpšanās ar nepieciešamajiem drošības sertifikātiem. Latvijā nav iespēju pārbaudīt nesertificētus aizsardzības līdzekļus, bet pārbaudes citu valstu laboratorijās jāgaida vairākas nedēļas.

Kariņs atzīmēja, ka gandrīz panākta vienošanās par vairākām kravām no Ķīnas, taču piegāde pajukusi, kad no Ķīnas puses atklājušās problēmas.

Продажа медицинских масок в аптеках - Sputnik Latvija
Bez sejas: cik viegli cilvēkiem pastāvīgi būt maskā

Viņķele atzīmēja, ka aizsardzības līdzekļi, ko patlaban izmanto mediķi, ir iespēju robežās pārbaudīti, un Stradiņa Rīgas universitātes, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes speciālisti tos atzinuši par piemērotiem. Pēc viņas vārdiem, ja dokumentos tiktu rūpīgi pārbaudīts katrs "hieroglifs", mediķi vispār būtu palikuši bez individuālās aizsardzības līdzekļiem.

Iepriekš vēstīts, ka Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs – par individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu centralizētajiem iepirkumiem atbildīgā struktūra – noslēdzis vairākus līgumus par masku un respiratoru piegādi ar Latvijā un Singapūrā reģistrētām firmām, kā arī par 182 460 litru dezinficējošo līdzekļu piegādi.

Ziņu lente
0