"Latviski nesaprot": ārsts ir šokēts – pacients ar galvas traumu nerunā latviski

© Pixabay / valelopardo Врач
Врач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jēkabpils slimnīcas valdes loceklis, neiroķirurgs Renārs Putniņš ir sašutis. Kāpēc pacients stiprā alkohola reibumā un ar pārsistu galvu nesaprot latviešu valodu?

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Neiroķirurgs Renārs Putniņš nolēma pastāstīt saviem lasītājiem Twitter par kādu pacientu, kam viņš bijis spiests sniegt palīdzību 9.maijā.

"Šodien diennakts dežūra Stradiņos. Man no Uzvaras laukuma atvests viens 1996.g. dzimis džeks. Vairāk kā 3 promiles alkohola, asins izplūdums galvā un galvenais, ka NEVIENU vārdu latviski nesaprot! Kā tas var būt, ka 1996.g. dzimis nezin latviešu valodu? Tādi mums tie uzvaras svinētāji ir," bija sašutis ārsts, partijas "Jaunā Vienotība" bijušais loceklis Renārs Putiņš.

​Lielākā daļa komentētāju atbalstīja ārstu, pārpublicēja viņa tvītu un pārsvarā veltīja apvainojumus un pazemoja Latvijas krievvalodīgos iedzīvotājus. Ārsta tvītā gan nav ne vārda par to, ka pacienta dzimtā ir krievu valoda, vai viņš ir Latvijas pilsonis un izglītojies Latvijā.

"Jā, galvā tas izplūdums gan var būt. Bet ne smadzenēs, jo to nav," raksta niknā nacionālpatriote un publiciste Elita Veidemane.

​Savukārt Saeimas Juridiskā biroja un valsts prezidenta bijušais padomnieks, konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars pat dod padomus, kā pareizi noskaidrot "slikto skolu", kurā mācījies cietušais.

"Labs pamats darbam IKVD par to, kurā skolā mācās. Pieņemu, ka var noskaidrot, neizpaužot pacienta datus," ārstam ieteica Edgars Pastars.

​​Tomēr daži komentētāji nostājās pacienta pusē.

"Man domāt, ka 3 promiļu reibumā arī es nesaprastu ne tikai latviešu, bet jebkādu valodu..." uzrakstīja Edgars Raginskis.

​Savukārt lasītāja Laura Lismanis kritizēja neiroķirurga tvītu.

"Gribētos novēlēt Jums būt mazāk nosodošam medicīnas darbiniekam. Pacienta valodas zināšanām/nezināšanām nevajadzētu ietekmēt Jūsu vēlmi ārstēt. Un vēl jo vairāk par to publiksi runāt sociālajos mēdijos. Nekad šādu attieksmi sastapusi ārzemes pie ārsta ejot," konstatēja Laura Lismanis.

​Te Putniņš apliecināja, ka ar pacientu viss esot kārtībā, palīdzība viņam sniegta atbilstoši visiem Eiropas standartiem.

"Bet mani interesē kurā valstī jūs bijāt un runājāt ar ārstu latviešu valodā?" nolēma precizēt ārsts.

​"Dzīvoju Lielbritānijā jau vairāk kā 10 gadus un ārstus apmeklēju diezgan bieži. Tos gadus atpakaļ mana angļu valoda nebija tik laba kā tagad, un, ja ārstam teicu, ka nesaprotu, tad atrada veidu, kā paskaidrot. Pigori ir tikai Latvijā bijuši - sākot ar dokumentiem un attieksmi," atbildēja Laura Lismanis un piezīmēja, ka Lielbritānijā nevienam ne prātā nenāks justies aizskartam, ja cilvēks nerunā angliski.

Neapmaksāt ārstēšanu

Neiroķirurga Renāra Putniņa sašutums par "dumjo pacientu", domājams, skaidrojams ar viņa agrākajiem tvītiem.

Šķiet, ārsts pieder pie tiem aktīvajiem nacionālpatriotiskajiem rīdziniekiem, kuri nosodīja, kā 9.maija svētku svinētāji Uzvaras parkā nav ievērojuši ārkārtējo situāciju.

"Mani izbrīna šis fakts! Ārkārtas stāvoklis valstī ir līdz 12.05.20. un tas tiks pagarināts. Policija dzenā bērnus no sporta laukumiem, VM draud ar lieliem sodiem, PM slavens ar 2 un 2, bet te visiem ir vienalga!!! Kā tas ir, ka kāds savā zemē neko nevar, bet citi spļauj virsū...?" Putniņš bija sašutis, braucot garām Uzvaras piemineklim Pārdaugavā.

​Sašutumu sadzirdēja arī valdības locekļi un tvīru komentēja divi ministri.

Vienā no tiem veselības ministre pauda viedokli, ka šajā situācijā komentārus vajadzētu iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam.

"Kādēļ jūs tieši atbildīgo - iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu nepievienojat komentāram?" apjautājās Viņķele.

​Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks izvirzīja racionālu ieteikumu – neārstēt uz valsts rēķina cilvēkus, kuri inficējušies pie Uzvaras pieminekļa.

"Totalitārisma atbalstītājiem vīruss neķeras, bet ja tomēr noķers, varbūt, lai neprasa Latvijas valstij apmaksāt ārstēšanos, bet sedz ārstēšanās izmaksas tiem, kurus aplaiduši," uzrakstīja ministrs.

​Atgādināsim, ka, neskatoties uz visu nacionāli noskaņotās publikas histēriju sociālajos tīklos, 9.maijā līdz pl. 19:30 policija Uzvaras parkā noformēja tikai 15 administratīvos protokolus.

Lai arī cilvēku parka rajonā bija daudz, policijas pārstāvji ziņoja, ka rajonā ir mierīgi, nekādu nopietnu incidentu nav.

​"Saprotams, ka no malas izskatās, ka vienkopus pie Uzvaras pieminekļa ir sapulcējušās personas, kas neievēro distanci un pulcēšanās aizliegumus. Tomēr jānorāda, ka visu dienu policija ir sekojusi līdzi tam, lai šī distance tiktu ievērota un personas, kuras individuāli ieradušās nolikt ziedus, lieki neuzkavējas pieminekļa teritorijā," atzīmēja Valsts policija.

Ziņu lente
0