Vīķe-Freiberga par vīrusu: Trampam jāver vaļā mute pēc tam, kad "sāks darboties" smadzenes

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka Latvija veiksmīgi tiek galā ar koronavīrusa epidēmiju, varasiestādes pieņem adekvātus lēmumus; savukārt ASV prezidentam Donaldam Trampam derētu konsultēties ar speciālistiem un vērt vaļā muti jau pēc tam, kad "sāks darboties" smadzenes.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Latvija spējusi savaldīt koronavīrusa epidēmiju ar ierobežotiem resursiem. Iespējams, šis ir pat izdevīgs laiks, lai kaut ko uzlabotu, nevis akli kopētu to, kas bija pirms krīzes, paziņoja bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Tāpat viņa novērtēja to, kurš no starptautiskajiem līderiem vislabāk tiek galā ar šodienas izaicinājumiem, nolamājot Donaldu Trampu.

Президент Латвии Эгилс Левитс  - Sputnik Latvija
Levits redz Latviju starp līderiem cīņā ar Covid-19 pandēmiju

"Man, protams, sirds sāp par visām nelaimēm, kas piedzīvo citus. (…) Es neesmu dzirdējusi rūgtus pārmetumus pārējai Eiropai, ka viņi vainīgi pie mūsu nelaimes. Šo nelaimi mēs esam spējuši noturēt tādās robežās, cik tas cilvēcīgi ir iespējams. Padomājiet, kādi zaudējumi ir Itālijā, Spānijā un ASV, tie ir traģiski," sacīja intervijā TV3 Ziņās Vīķe-Freiberga.

Viņa atzīmēja, ka, no vienas puses, vīruss – tā ir veselības aprūpes krīze, no otras – pašizolācijas un karantīnas režīma ekonomiskās sekas. Taču, iespējams, šis ir tieši tas laiks, kad kaut ko var mainīt uz labu.

"Ņemot vērā to, ka daudzas lietas būs jābūvē no jauna, iespējams, šī ir izdevība pārskatīt to, kas bijis līdz šim, jo nav teikts, ka tas bija tas ideālais. Pārrautās ķēdes, kas būs jāatjauno, ļaus uzbūvēt labāk, kā bijis līdz šim," sacīja bijusī prezidente.

Pašai Vīķei-Freibergai šis laiks ir kļuvis par iespēju atpūsties no lidojumiem, konferencēm un publiskas uzstāšanās.

"Un vispār – planētai tas nāk par labu, ka ir atkrituši lidmašīnu ceļojumi. Es ietaupu to ceļošanas laiku, kas mani nogurdina. Kontakts ir tas pats. (…) Mēs dzīvojam cikliskā planētā. Mēs nevaram gaidīt, ka viss vienmēr ies tā pa taisnu līniju. Dzīve iet pa viļņiem - augšup, lejup. Vienmēr atdzimst no jauna cerība, ka, neskatoties uz pašreizējiem apstākļiem, mēs atkal kāpsim uz augšu," teic Vīķe-Freiberga.

Литовские пограничники - Sputnik Latvija
Baltijas valstis vienojušās koordinēt savas darbības cīņā ar Covid-19

Nākamajā dienā LTV žurnālista Reiņa Ošenieka video blogā #PAŠIZOLĒTS Vīķe-Freiberga novērtēja to, kurš no pasaules līderiem vislabāk tiek galā ar šī brīža izaicinājumiem, kas ir saistīti ar koronavīrusa pandēmiju.

Pēc Vīķes-Freibergas sacītā, viņa augstu vērtē Francijas prezidenta Emanuela Makrona pūliņus. Piesardzību viņai raisa britu premjerministra Borisa Džonsona uzvedība, kurš vien nesen sāka "reaģēt samērā adekvāti".

Toties īpaši asu kritiku bijusī prezidente adresēja Amerikas līderim Donaldam Trampam.

"Tas cilvēks ir neiedomājami, neiedomājami nekompetents! Viņš nekonsultējas, viņš nedomā, viņš muti ver pirms smadzenes ir sākušas darboties! Viņš ir katastrofāls," paziņoja Vaira Vīķe-Freiberga.

Ziņu lente
0