Latvijā sākas mācības Open Spirit, taču kuģu skates šogad nebūs

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ieradušies NATO kuģi – vakar sākās ikgadējās jūras mācības Open Spirit, kuru ietvaros jūrnieki atbrīvos akvatoriju no Pirmā un Otrā pasaules kara laiku mīnām un citiem spridzekļiem.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Vakar, 4. maijā Irbes šaurumā sākās mācības Open Spirit ar NATO kuģu dalību. Manevri ilgs desmit dienas. Manevru mērķis – Pirmā un Otrā pasaules kara laiku mīnu un citu spridzekļu meklēšana un neitralizēšana navigācijas drošības celšanai Baltijas jūrā, stāsta RuBaltic.

Корабли НАТО в Балтийском море во время учений - Sputnik Latvija
NATO kareivji desmit dienas meklēs mīnas Baltijas jūrā

Mācību laikā plānots pilnveidot štābu un ekipāžu mijiedarbību, kā arī veidot uzticības gaisotni.

No Igaunijas mācībās iesaistīts Jūras spēku mīnu tralētājs "Sakala". Bez tam manevros piedalās Baltijas pretmīnu eskadras Baltro kuģi: Latvijas Jūras spēku štāba kuģis "Virsaitis" un mīnu tralētāji "Tālivaldis" un "Rūsiņš", kā arī Norvēģijas Jūras spēku mīnu tralētājs "Otra", Nīderlandes mīnu tralētājs "Willemstad" un trīs Vācijas Jūras spēku mīnu tralētāji – "Datteln", "Weilheim" un "Gromitz". Operāciju vada Latvijas Jūras spēki.

Maija sākumā vairāki kuģi apmeklēs Ventspils ostu, lai papildinātu krājumus. Šogad kuģi nebūs pieejami apmeklētājiem, ņemot vērā ārkārtējās situācijas režīmu Latvijā.

Mācības Open Spirit tiek organizētas ik gadus no 1997. gada pēc kārtas pie Igaunijas, Latvijas un Lietuvas krastiem. Pirmā un Otrā pasaules kara laikā Baltijas jūrā tika nogremdēti aptuveni 150 tūkstoši mīnu, tostarp 80 tūkstoši – Somu līcī. Kopš 1994. gada Igaunijas ūdeņos atrastas gandrīz 700 mīnas un citi spridzekļi.


Ziņu lente
0