Jaunu Krievijā ražotu dzinēju vietā Latvijai nāksies iepirkt veselus dīzeļvilcienus

© Sputnik / Sergey MelkonovДизельный поезд АО "Pasažieru vilciens" на Рижском железнодорожном вокзале
Дизельный поезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV lēmums iekļaut sankciju sarakstā Krievijas dzinēju ražotāju "Zvezda" liek izvērtēt jautājumu par dīzeļvilcienu parka atjaunošanu Latvijā.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Latvijas uzņēmums "Pasažieru vilciens" izsludinājis astoņu jaunu dīzeļvilcienu iepirkumu – kandidātu atlases nolikums publicēts Elektroniskajā iepirkumu sistēmā (EIS), vēsta LSM.

Дизельный поезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija
Latvija pasargās vilcienus ar dzinējiem no KF: ASV sankcijas liedz rezerves daļu iegādi

Saskaņā ar iepirkuma prasībām, piegādātājam vajadzēs nodrošināt, lai vienā sastāvā būtu 200-250 sēdvietas, vilciena garums nepārsniegtu 110 metrus, un tas varētu pārvietoties līdz 140 km/h ātrumā. Tāpat vilcienā jābūt vietām velosipēdu pārvadāšanai un citām ērtībām.

Pieteikumi tiek pieņemti līdz 5. jūnijam. Sākotnējām prasībām atbilstošie kandidāti tiks uzaicināti piedalīties tendera otrajā kārtā, kur pārrunu gaitā tiks izraudzīts no saimnieciskā viedokļa izdevīgākais piedāvājums. Uzvarētāja izvēlei tiks izmantoti tādi kritēriji, kā dīzeļvilcienu cena (ieskaitot uzturēšanai nepieciešamo aprīkojumu, rezerves daļu fondu, dokumentāciju un personāla apmācību) un degvielas patēriņu.

Kompānijai "Pasažieru vilciens" nepieciešami jauni dīzeļvilcieni, lai pēc iespējas ātrāk aizvietotu uzņēmuma rīcībā esošos vilcienus ar Krievijas rūpnīcā "Zvezda" ražotiem dzinējiem.

Ракетный двигатель РД-180  - Sputnik Latvija
ASV pastāstīja, kāpēc izmanto Krievijas raķešu dzinējus

AS "Zvezda" (Sanktpēterburga) tika iekļauts sankciju sarakstā 2019. gada martā. Rūpnīcā ražo dīzeļdzinējus vilcieniem DR1A. Viens no tāda tipa vilcieniem, kam vajadzēja kursēt reisā Ludza-Zilupe, 22. janvārī salūza, un reiss tika atcelts.

Pēc tam "Pasažieru vilciens" izstrādāja plānu dīzeļvilcienu dzinēju bojājumu gadījumam. Lai ekonomētu vilcienu DR1A dzinēju resursus, tie tiks izmantoti tikai sastrēgumstundās un kā rezerves sastāvi, bet pārsvarā tiks ekspluatēti vilcieni DR1AM un DR1AC.

Tagad Latvijā ir 22 dīzeļvilcieni. Pasažieru dīzeļvilcieni kursē Valmieras, Rēzeknes, Liepājas un Daugavpils virzienā.

Ziņu lente
0