Aprīlī Latvijā augušas produktu cenas – dažas pat vairāk nekā uz pusi

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasЛимоны в корзине
Лимоны в корзине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāki veikalu tīkli aprīlī palielinājuši cenas, ņemot vērā pārtikas produktu, it īpaši rīsu un griķu, kā arī "imunitātes stiprināšanai" noderīgo produktu īpašo pieprasījumu.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Aprīlī valstī augušas atsevišķu pārtikas produktu, it īpaši dārzeņu cenas. Par to liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra dati, vēsta Press.lv.

Руководитель Латвийской ассоциации торговцев Хенрик Данусевич  - Sputnik Latvija
"Griķi Latvijā ir": Danusēvičs ieteica atradināties no vītinātas gaļas un olīvām

Visvairāk augusi citronu cena – par 55%: aprīlī citroni maksāja 2,89 eiro kilogramā, lai arī mēnesi iepriekš – tikai 1,87 eiro kilogramā. Vairāk nekā par ceturto daļu pieaugusi sarkano piparu cena – martā tie maksāja 3,38 eiro kilogramā, bet aprīlī – jau 4,25 eiro kilogramā. Burkānu cena veikalu plauktos mēneša laikā augusi no 0,46 eiro līdz 0,56 eiro kilogramā – par 22%.

Ķiploki tagad maksā 5,64 eiro kilogramā, par 18% vairāk nekā martā, kad tie bija nopērkami par 4,88 eiro.

Augusi rīsu un griķu putraimu cena – atbilstoši no 1,39 eiro kilogramā un no 1,66 eiro līdz 2,15 eiro.

Jāpiebilst, ka daži produkti aprīlī kļuvuši arī lētāki, piemēram, vietējie redīsi — no 2,32 līdz 2,11 eiro kilogramā un vietējie tomāti - no 5,77 eiro līdz 5,26 eiro kilogramā.

Sviesta (82%) cena samazinājusies par 7% - no 8,03 eiro kilogramā līdz 7,43 eiro.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe paskaidroja, ka aprīlī vairāki veikalu tīkli palielinājuši cenas, ņemot vērā pārtikas produktu, it īpaši rīsu un griķu, kā arī "imunitātes stiprināšanai" noderīgo produktu īpašo pieprasījumu.

Savukārt redīsu un tomātu cenas kritušās līdz ar sezonas sākumu. Gulbe aicināja nepakļauties ažiotāžai un panikai, jo tirgotāji un ražotāji valstī teicami nodrošina veikalus ar nepieciešamajām precēm.

Фрукты в корзинке - Sputnik Latvija
Covid-19 ietekmējis augļu un dārzeņu tirdzniecību: kāpēc cenas mainās katru dienu

Iepriekš organizācijas "Zemnieku saeima" pārstāvis Valters Zeičs apliecināja, ka lauksaimnieki pilnībā nodrošinās valsti ar pārtiku pat gadījumā, ja Latvija tiks izolēta no ārpasaules koronavīrusa Covid-19 izplatības rezultātā.

Viņš uzsvēra, ka valsts ir pašpietiekama no pārtikas viedokļa, taču uztura daudzveidība – tas jau ir cits jautājums.

"Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre norādīja, ka līdztekus vietējā tirgus nodrošināšanai ar pārtiku Latvijas lauksaimnieki var atļauties arī eksportu, piemēram, uz Zviedriju, kas sevi spēj nodrošināt ar produktiem tikai uz pusi.

Ziņu lente
0