Latviju apciemojuši lāči: ķepaiņi nokļuvuši pat līdz deputātam

© Sputnik / Олег Ласточкин / Pāriet pie mediju bankasМедведь
Медведь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daba Latvijā kļuvusi tīrāka, tik tīra, ka pat Saeimas deputātes Daces Rukšānes lauku māju apciemojis lācēns.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Pēdējā laikā pilsētu tukšajās ielās sākuši parādīties savvaļas dzīvnieki, sociālajos tīklos ļoti populāri kļūst stāsti, fotogrāfijas un joki par tēmu, kā "daba attīrījusies no cilvēka".

Tendence nav pagājusi garām arī Latvijai – Saeimas deputāte Dace Rukšāne ("Attīstībai/Par!") nofotografējusi lācēnu pavisam netālu no savām mājām.

​Viņa pastāstīja, ka melnbaltā fotogrāfija tapusi naktī 800 metru attālumā no mājām.

Šopavasar tiek saņemts aizvien lielāks skaits ziņu no atpūtniekiem par mežā manītiem brūnajiem lāčiem, vēsta Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

DAP speciāliste Maija Rena konstatēja, ka pēdējās nedēļas laikā lāči sastapti netālu no Līgatnes un Aizkraukles, Limbažu apkaimē un Madonas novadā.

DAP Dabas aizsardzības departamenta priekšniece Gita Strode paskaidroja, ka ziņu skaita pieaugums saistīts arī ar to, ka pandēmijas periodā cilvēki biežāk mēdz attālināties no parastajām tūrisma takām. Tomēr pēdējo 10 gadu laikā lāči mežos patiešām sastopami aizvien biežāk – patlaban to populācijā ir aptuveni 20-30 dzīvnieki.

Pagaidām Latvijā nav fiksēti lāču uzbrukumi cilvēkiem, tomēr drošības pasākumi būtu jāveic. Piemēram, lauku iedzīvotājiem vajadzētu padomāt, kur un kā izvietot sadzīves atkritumu tvertnes, lai tajās nerakņātos ciemiņi no meža, kā tas notika Daces Rukšānes iecirknī.

Бурые медведи и елка - Sputnik Latvija
Krievijas lācis ticis Valgas varasiestāžu rokās

Pastaigājoties pa mežu, ieteicams pavērot zemi un, ieraugot lāču pēdas vai ekskrementus, labāk būtu iet prom. Mežā jāizvēlas celiņi vai takas, ar savu izturēšanos nevajag biedēt meža iemītniekus, laiku pa laikam var uzrāpties kokā, ierunāties vai padziedāt. Ja būsiet vērīgi, pamanīsiet dzīvniekus, pirms pietuvosieties tiem.

Ja lācis jau ir redzams, nepagrieziet tiem muguru, kāpieties atpakaļ atmuguriski. Neskatieties lacim acīs, izturieties klusi un iespēju robežās pametiet šo vietu. Nekādā gadījumā netuvojieties lācēniem un neaiztieciet mazuļus.

Ziņu lente
0