Biļetes kļūs dārgākas: lidosta "Rīga" gatavojas lidojumu atjaunošanai

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovАэропорт Рига
Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Salīdzinot ar pērno gadu, pasažieru skaits Rīgas lidostā var izrādīties piecas reizes mazāks – pusotrs miljons astoņu miljonu vietā.

RĪGA, 2. maijs – Sputnik. Starptautiskā lidosta "Rīga" plāno šogad apkalpot 1,6 miljonus pasažieru, savukārt nākamgad – 4,6 miljonus. Pērn pasažieru plūsma sastādīja 7,798 miljonus cilvēku. Aviopārvadājumu atjaunošanas sākumposmā aviobiļešu cenas varētu pieaugt, vēsta Latvijas Radio 4.

"Mēs ar nepacietību gaidām lidojumu atļauju. Kamēr nav atrasta vakcīna pret šo vīrusu, būs papildu drošības procedūras un ierobežojumi gan lidostās, gan arī lidmašīnās. Šobrīd jau tiek izskatīts pasažieru vietu skaita samazināšanas variants un distances palielināšana starp tām – tas nesīs izmaksu pieaugumu un ienākumu samazināšanos," paziņoja Latvijas Aviācijas asociācijas loceklis Artūrs Kokars.

Самолет Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
airBaltic izskaidroja starptautisko reisu atjaunošanas nosacījumus no 13. maija

Viņš paskaidroja, ka lidojumu atjaunošanas sākumposmā aviokompānijām nāksies piedzīvot paaugstinātas izmaksas, un ne visi pārvadātāji būs spējīgi pārvarēt nepieciešamās investīcijas. "Jāgatavojas pakāpeniskai nozares atjaunošanai, taču lidojumu pieprasījums kļūs līdzšinējs tikai pēc vīrusa uzvarēšanas. Reāli ceram, ka pēc 18 mēnešiem varam nonākt pie 80% apjoma, kurš mums ir bijis labajos laikos," sacīja viņš.

Pēc viņa domām, reisu biļetes kļūs dārgākas, nekā pirms koronavīrusa pandēmijas, taču pakāpeniski atgriezīsies pie pirmskrīzes līmeņa.

"Domāju, ka biļetes kļūs dārgākas, bet nākotnē, kad tirgus būs atjaunojies un ieslēgsies aviokompāniju konkurences faktori, cenas tāpat atgriezīsies pie tā līmeņa, kas bija pirms krīzes," sacīja Kokars.

Latvijas Aviācijas asociācijas loceklis uzskata, ka konkurenti centīsies izmantot situāciju, lai palielinātu savu tirgus daļu. Pēc viņa sacīta, Rīgai ir svarīgi, lai airBaltic atjauno ne tikai savus tiešos lidojumus, bet arī to biznesa modeli, kurā ir arī tranzīta pārvadājumi, jo tieši tranzīts sniedz iespēju gūt paplašinātu lidojumu tīklu papildu pasažieru skaitu, kuru nav konkurentiem.

Табло вылета аэропорту Рига со списком отмененных рейсов авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 10 miljonus eiro: airBaltic klienti pieprasa kompānijai atgriezt naudu

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic plāno atjaunot lidojumus, kolīdz valdība atcels ārkārtējās situācijas režīmu, un tas var notikt jau 13. maijā. Pārvadātājs jau ir atsācis biļešu pārdošanu vairākos galamērķos no šī datuma.

Maijā plānots atjaunot reisus no Rīgas uz Amsterdamu, Stokholmu, Briseli, Parīzi, Kopenhāgenu, Frankfurti, Hamburgu, Helsinkiem, Londonu, Minheni, Oslo, Tallinu, Viļņu un Maskavu.

Ja ārkārtējās situācijas režīms tiks pagarināts vēl uz kādu laiku, pasažieri, kuri būs iegādājušies biļetes, varēs vai nu pārcelt lidojuma datumu uz citu sev piemērotu laiku, vai arī atgūt naudu.

Ziņu lente
0