Karostas darbinieki nesaņēma pabalstus un atvēra cietumu apmeklētājiem

© Sputnik / Viktor PetrovskiyЗдание военной тюрьмы в Каросте, Лиепая
Здание военной тюрьмы в Каросте, Лиепая - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērnā gada aprīlī Karostu apmeklēja gandrīz 700 cilvēku, bet šogad – vien 37, taču bez valsts atbalsta vēsturiskajam cietumam nākas turpināt strādāt.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Kopš aprīļa sākuma ir atvērts viens no populārākajiem tūrisma objektiem Latvijā – Karostas cietums, vēsta TV Kurzeme.

Магазин сувениров в Старой Риге - Sputnik Latvija
Iztērēti vairāk nekā 800 milj. eiro: tūristi devuši nopietnu artavu Latvijas ekonomikā

Pēc ārkārtējās situācijas režīma izsludināšanas Latvijā Karostas cietums, līdzīgi daudziem citiem tūrisma un kultūras objektiem, slēdza durvis apmeklētājiem. Darbinieki – gan tie, kas strādāja pilnu likmi, gan tie, kas nepilnu – palūdza dīkstāves pabalstu. Taču aptuveni pusei dažādu iemeslu dēļ atteica.

"Esam apsprieduši, kā būtu labāk. Ar tiem dīkstāves pabalstiem cilvēki tāpat nebūs paēduši. Ziemā īsti nav strādāts, un, ja cilvēks tagad aiziet uz bezdarbniekiem, tāpat nekas prātīgs nesanāk. Atveroties vaļā, likumu mēs nepārkāpjam, tas nav aizliegts," pastāstīja "Karostas cietums" valdes locekle Monta Krafte.

Tika pieņemts lēmums atjaunot darbu, un kopš aprīļa sākuma cietums atkal uzņem viesus. Tiek ievēroti visi drošības pasākumi – apmeklētāji var dezinficēt rokas, cietuma gaiteņos var ievērot divu metru distanci no gida vai arī izmantot virtuālā gida pakalpojumus.

Pēc darbinieku sacītā, cilvēki ievēro atrašanās noteikumu sabiedriskās vietās – nāk pa diviem vai ģimenes ar bērniem.

"Daudzi no tiem ir rīdzinieki, kuri laikam mūk no galvaspilsētas ārā. Viņiem tā Rīga jau apnikusi, tad brauc uz Liepāju izvējoties," uzskata Karostas darbiniece Kitija Šmite.

"Protams, ka šobrīd šī apmeklētāju plūsma, kas ir tagad, finansiāli mums neko neatrisina, jo aprīlī bija 37 apmeklētāji. Bet pagājušā gada aprīlī bija gandrīz 700 apmeklētāju. Pieturējāmies pie principa – ja neko nedarīsim, tad nekas nebūs. Ja mēģināsim, tad vismaz varam cerēt," atzīmēja Krafte.

Интерьер номера гостиничного комплекса, архивное фото - Sputnik Latvija
Varbūt nost ar tiem dīkstāves pabalstiem? Petraviča piedāvā tūrismam citu izeju

Apmeklētāju interesi cer piesaistīt arī ar jauno galda spēli, kas iepazīstina ar zīmīgākajiem Karostas objektiem. Bijušā cietuma pagalmā būvē jau pērn ieplānoto vasaras terasi, cerībā uz to, ka šovasar tūristi tomēr gribēs tur pasēdēt un izdzert tasīti kafijas.

Asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Asnāte Ziemele iepriekš pastāstīja, ka starptautiskā tūrisma apturēšana nav īpaši palīdzējusi Latvijas iekšzemes tūrismam. Un pat tas, ka vasarā Latvijas iedzīvotāji, iespējams, varēs ceļot tikai valsts ietvaros, var neietekmēt pieprasījumu: pastāv risks, ka cilvēkiem vienkārši nebūs naudas.

Ziņu lente
0