Speciālisti fiksē gaisa kvalitātes uzlabošanos Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Ботаническом саду Латвийского университета в Риге начинают цвести рододендроны и другие растения
В Ботаническом саду Латвийского университета в Риге начинают цвести рододендроны и другие растения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gaisa piesārņojuma līmeņa krišanās Rīgā var būt saistīta gan ar mazāku automobiļu skaitu ielās, gan ar mainīgo ziemu.

RĪGA, 28. aprīlis – Sputnik. Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas Latvijā eksperti sāka atzīmēt, ka gaiss galvaspilsētā ir kļuvis ievērojami tīrāks, raksta Bb.lv ar atsauci uz raidījumu "900 sekundes".

Tiek ziņots, ka sensori, kuri reģistrē gaisa kvalitāti, fiksē, ka kopš marta vidus putekļu daudzums Rīgā ir samazinājies par aptuveni trešdaļu. Vienu no šādiem sensoriem vairāk nekā pirms gada uzstādīja pie Vidzemes tirgus, uz Brīvības un Matīsa ielas stūra.

Taču šādus sensorus var uzstādīt arī ikviens pilsētnieks. Individuālie sensori mēra sīkākās putekļu daļiņas PM10, ko cilvēka acs nespēj ieraudzīt, bet kuras ir veselībai bīstamas.

Пенсионеры - Sputnik Latvija
Rīdzinieki dzīvo ilgāk, nekā ventspilnieki un daugavpilieši. Kāpēc?

IT speciālists Māris Kalējs, kurš nodarbojās ar šādu privāto sensoru uzstādīšanu Rīgas iedzīvotājiem, pastāstīja, ka piesārņojuma kritums galvaspilsētā pašlaik sastāda aptuveni 30%, un tas ir ļoti labs rezultāts. Pēc viņa sacītā, tas ir izskaidrojams ar transportlīdzekļu skaita samazināšanos pilsētā ārkārtējās situācijas dēļ.

Taču pašlaik ir pāragri veikt ilgtermiņa prognozes. Daži speciālisti saista piesārņojuma samazināšanos Rīgā tāpat ar mainīgo ziemu, sakarā ar ko, nebija nepieciešams novērst apledojumu, kas palīdzēja samazināt smilšu un sāls daļiņu skaitu ielās.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka satelītu attēlos, kurus sniedza Amerikas kosmosa aģentūra NASA, ir redzams, ka Ķīnā gaisa piesārņojuma līmenis ir ievērojami krities.

No janvāra līdz aprīļa sākumam gaisā būtiski samazinājies slāpekļa dioksīda NO2 satura līmenis, kas ir toksiska gāze. Galvenie šīs gāzes avoti ir automobiļi, rūpnīcas un elektrostacijas.

Ziņu lente
0