Paspēja, pirms Latvijā cilvēki sāka mirt masveidā: Kariņš par cīņu ar Covid-19

© REUTERS/Christian HartmannПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu izdevums The Telegraph publicējis rakstu "Kā Latvijai izdevies kļūt par līderi pasaules cīņā ar koronavīrusa pandēmiju". Tajā premjerministrs Krišjānis Kariņš stāsta par valsts satriecošajiem panākumiem šajā jomā.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Britu izdevuma The Telegraph rakstā galvenais varonis ir Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš. Viņa foto rotā publikāciju, un viņš pastāstīja, kā Latvijai izdevies tik ātri novērst Covid-19 izplatīšanos.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Latvija iekļauta drošāko valstu sarakstā koronavīrusa pandēmijas laikā

Kariņš intervijā The Telegraph, kas tika ierakstīta ar videokonferences palīdzību Zoom, pastāstīja, ka galvenais iemesls, kā Latvijai izdevies novērst plašo epidēmiju, bija valdības zibenīga reakcija – tā izšķīrās par agrīniem pasākumiem pret Covid-19 ilgi pirms valstī no vīrusa mira pirmais pacients.

Līdztekus, pēc Kariņa vārdiem, valdībai izdevies saglabāt ekonomisko līdzsvaru starp cilvēku veselības glābšanu un ekonomikas uzturēšanu.

Daudzi veikali un uzņēmumi valstī joprojām ir atvērti. Tirdzniecības centri Latvijā nestrādā tikai brīvdienās, bet celtniecības preču, dārza preču un optikas veikali vispār netiek slēgti. Pēc Kariņa domām, šis faktors būtiski mīkstina triecienu, ko saņēmusi ekonomika.

Latvija nebija gatava, taču paspēja visu paveikt

Latvijas premjers atzina britu izdevumam, ka Latvija nebija gatava, kad sākās koronavīrusa pandēmija, taču ātri reaģēja uz izaicinājumu, papildinot individuālās aizsardzības līdzekļu krājumus, paplašinot iespējas atrast inficētos starp valsts iedzīvotājiem.

"Pirmais koronavīrusa pacients Latvijā mira tikai 3. aprīlī. Iespējams, tieši tas ir rezultāts tam, ka mēs spērām tik lielu skaitu preventīvu soļu jau pirms ieraudzījām masveida nāves. Vēl mēs uzklausījām epidemiologus. Viņi deva mums padomus, mēs tiem sekojām," apgalvoja ministrs.

Rakstā atzīmēts, ka arī Lielbritānijas varasiestādes apgalvoja, ka "uzklausījušas" ekspertu padomus, taču Latvija nez kāpēc jau 13. martā slēdza robežas un aizliedza publikas sapulces laikā, kad Čeltnemā pat netika atcelts ikgadējais izjādes festivāls, ignorējot ekspertu brīdinājumus. Pirmais Covid-19 gadījums Lielbritānijā taču bija reģistrēts jau 31. janvārī.

Профессор Иварс Калвиньш - Sputnik Latvija
Latvija izglābs pasauli no koronavīrusa? Akadēmiķis – par zāļu ražošanas iespējām

Kariņš atzina, ka arī Latvijas valdībā bija gan tādi ministri, kuri gribēja pievilkt karantīnas skrūves līdz pēdējam, un tādi, kuri uzskatīja preventīvos pasākumus par pārlieku skarbiem, tomēr galvenais ir tas, ka izdevies rast līdzsvaru un dzimis princips "testēšana, identifikācija, izolācija".

Premjers pastāstīja, ka izolācija skārusi arī viņu pašu – tas notika laikā, kad deputāts Artuss Kaimiņš atnesa koronavīrusu uz Saeimu. Pēc tam Latvijas valdība bija spiesta pāriet pie attālināta darba.

Taču arī šeit Kariņš uzsvēra, ka instrumenti efektīvam attālinātam valdības darbam esot atrast ļoti īsā laikā.

Ziņu lente
0