Analītiķis: tūrisma nozare Latvijā var neatgūties no krīzes

© SputnikФинансовый аналитик Дмитрий Голубовский
Финансовый аналитик Дмитрий Голубовский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tūrisma nozare Latvijā saņēmusi lielāko triecienu koronavīrusa radītās krīzes rezultātā. Izredzes uz agrākās tūristu plūsmas atjaunošanos ir ļoti mazas.

RĪGA, 24. aprīlis – Sputnik. Koronavīrusa epidēmija atstājusi bez darba tūkstošiem cilvēku Latvijā. Krīzes rezultātā visvairāk cietusi pārvadājumu un tūrisma nozare – tās bija spiestas pārtraukt darbību, ņemot vērā infekcijas ierobežošanas apsvērumu dēļ ieviesto karantīnu.

Tūrisma nozare Latvijā var arī neatgūties no pandēmijas sekām, brīdināja finanšu analītiķis Dmitrijs Golubovskis.

"Baltijas valsts ļoti cieš tūrisma nozares lejupslīdes dēļ. Tā ir nozīmīgs budžeta ienākumu postenis un liels darba devējs. Iestājas smagi laiki visai Baltijai, lielākā mērā – Latvijai, mazākā – Igaunijai un Igaunijai, kur liela nozīme ir lauksaimniecībai. Savukārt Latvijai tūrisms ir lielākā industrija, un tā diemžēl neatgūsies. Tūristu plūsmas ātra atjaunošanās nav gaidāma," paskaidroja Golubovskis.

Analītiķis brīdināja, ka koronavīrusa pandēmija vilsies vēl ilgi, un liela daļa ieviesto ierobežojošo pasākumu saglabāsies līdz gada beigām.

"Karantīnas pasākumi ieviesti nevis uzvarai pār koronavīrusu, bet gan ar mērķi mazināt veselības aprūpes sistēmas lielo slodzi. Galvenais uzdevums – pastiept pandēmiju ilgāk, apturēt to nav iespējams, ko infekcijas izplatība vairs nav kontrolējama. Nopietni kontroles pasākumi saglabāsies līdz gada beigām visā pasaulē, arī Eiropas Savienībā, kas pandēmijas apogejā slēdza iekšējās robežas," atzīmēja eksperts.

Новый паром компании Tallink, Romantika - Sputnik Latvija
Sievietes pirmās izjuta koronavīrusa krīzes triecienu: kas tiek atlaisti visbiežāk

Viņš uzskata, ka nav pamata cerēt uz pirmskrīzes aktivitāti arī darba migrācijas jomā.

"Atšķirībā no 2008.gada krīzes, kad spēcīgām ekonomikām izdevās labi saglabāties, no pandēmijas cietuši visi. Pakalpojumu sfēra visur sabrukusi vienlīdz lielā mērā. Vecajā Eiropā, kurp peļņā brauks Baltijas iedzīvotāji, būs papilnam pašiem savu bezdarbnieku. Bagāto Eiropas valstu valdības vispirms palīdzēs savējiem, radīs un saglabās darba vietas saviem pilsoņiem. Piemēram, Tramps jau aizliedzis emigrāciju ASV. Nebūs grūti ieviest tamlīdzīgus pasākumus Eiropā – valdības sagraus Eiropas vienotību, kad runa būs par viņu pašu vēlētājiem," teica Golubovskis.

Martā Latvijas valdība ieviesa ārkārtas situācijas režīmu sakarā ar koronavīrusa izplatību. Stingrie ierobežojošie pasākumi un karantīna smagi skāra valsts ekonomiku. Provizoriski aprēķini liecina, ka nepilnu divu mēnešu skaitā bezdarbnieku skaits Latvijā pieaudzis par 11 tūkstošiem. Ārkārtas situācijas režīms saglabāsies valstī vismaz līdz 12.maijam.

Голубовский: туризм в Латвии может не пережить кризиса
Ziņu lente
0