Tiesībsargs iesniedza prasību Satversmes tiesā Latvijas niecīgo pensiju dēļ

© Vadim TimoshkinЖенщины на улице в Риге
Женщины на улице в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensiju, pabalstu un garantētā minimāla ienākuma apmēri Latvijā liecina par to, ka valstī ir totāla nabadzība, uzskata tiesībsargs Juris Jansons; viņš ir iesniedzis jaunu prasību Satversmes tiesā.

RĪGA, 22. aprīlis – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijas tiesībsarga birojs paziņoja, ka Satversmes tiesai nosūtīts iesniegums ar prasību atzīt esošo minimālo pensijas līmeni par Satversmei neatbilstošu.

Saskaņā ar tiesībsarga Jura Jansona oficiālajā mājaslapā publicēto informāciju, minimālais pensijas apmērs Latvijā – 80 eiro mēnesī – neatbilst Satversmei. Saskaņā ar tiesisko regulējumu, kas tiek pielietots Eiropas Savineībā, minimālajai pensijai valstī ir jāsastāda vismaz 341 eiro mēnesī.

Нормундс Гростиньш - Sputnik Latvija
Dzimtajā Latvijā ieslēgtu bezdarbnieku pūļi: pie kā koronavīruss novedīs valsti

Šī prasība Satversmes tiesā ir kļuvusi jau par piekto tiesībsarga brīdinājumu valdībai attiecībā uz pensijām un citām sociālajām izmaksām. Pirmo tiesībsargs nosūtīja nedaudz vairāk nekā pirms gada – 2019. gada 12. aprīlī, otro – 2. maijā, trešo – 23. maijā. Augustā tika nosūtīts ceturtais pirmstiesas brīdinājums valdībai. Pēc tam Ministru kabinets un Labklājības ministrija izstrādāja plānu pakāpeniskai minimālo pensiju palielināšanai, kurš stājās spēkā 2019. gada 1. oktobrī. No 2020. gada 1. janvāra bāziskā minimālā likme pensiju aprēķinam tika pacelta no 64,03 līdz 80 eiro mēnesī. Cilvēkiem ar invaliditāti kopš bērnības minimālo pensiju palielināja no 106,72 līdz 122,69 eiro mēnesī. Labklājības ministre Ramona Petraviča ļoti lepojās ar padarīto darbu, paziņojot, ka valstī ir noticis pēdējo 10 gadu lielākā pensiju palielināšana.

Taču tiesībsargs uzskata notikušo palielinājumu par nepietiekamu. "Lai arī procentuālā izteiksmē 2020. gada minimālās pensijas apmēra palielinājums maldinoši varētu šķist liels, bet absolūtos skaitļos raugoties tas ir niecīgs. Tiesībsarga ieskatā, šis palielinājums ir neatbilstošs nedz Satversmei, nedz Pārskatītajai Eiropas Sociālajai hartai, kurai Latvija ir pievienojusies," sacīja Jansons.

Eiropas Sociālo tiesību komiteja, skaidrojot Sociālās hartas normas, norādīja, ka minimālajam sociālā nodrošinājuma apmēram, ja tas aizstāj cilvēka ienākumus, jebkurā gadījumā ir jāsastāda vismaz 50% no ienākumu mediānas (Latvijai tie ir 341 eiro mēnesī) uz vienu patērētāju. Taču ja šī summa ir zemāka par 40% no mediānas (Latvijā – 272 eiro mēnesī), tas automātiski liecina par neatbilstību normatīvajiem aktiem. Latvijā pat pēc 1. janvāra pensiju palielināšanas, summas 80 un 208,57 ievērojami atpaliek pat no minimālā līmeņa.

Туалетная бумага в тележке покупателя в супермаркете Дортмунда - Sputnik Latvija
Kā izdzīvot Latvijai koronavīrusa epidēmijas apstākļos? Solīto miljardu nav

Tiesībsargs sniedz sekojošus Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datus: 65 288 cilvēki (14,5% no kopējā vecuma pensionāru skaita) valstī saņem minimālo pensiju. Labklājības ministrija plaši izreklamētā janvāra pensiju palielināšana skāra vien 10 853 pensionārus, to skaitā 903 invalīdus kopš bērnības.

Pagaidām nav informācijas par vēl vienu tiesībsarga prasību, kuru viņš iesniedza Satversmes tiesai 2019. gada 1. oktobrī. Iesniegumā viņā apstrīdēja valdības noteikumu par garantēto minimālo ienākumu līmeni valstī atbilstību Satversmei. No 2020. gada 1. janvāra garantētais minimums sastāda 64 eiro. Taču tiesībsargs uzskata, ka "sociālai palīdzībai jābūt tādai, kas nodrošina vismaz cilvēka cienīgas eksistences minimālos priekšnoteikumus". Jansons piedāvā palielināt garantēto minimālo ienākumu līmeni līdz 367 eiro mēnesī. Tāds bija nabadzības risks valstī 2017. gadā. Labklājības ministrija plānoja no 1. janvāra pacelt minimālo ienākumu līmeni līdz 94 eiro mēnesī, taču budžeta diskusiju gaitā tas samazinājās līdz 64 eiro – līdzšinējo 53 eiro mēnesī vietā.

Ziņu lente
0