Piedodu visiem, kam esmu parādā! Koronavīruss aktivizējis tautas iniciatīvas

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādas sabiedriskās iniciatīvas antikrīzes pasākumu ietvaros gūst popularitāti un kādas jau tiek īstenotas.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Līdz ar pandēmijas un ārkārtas situācijas iestāšanos portāls manabalss.lv sācis saņemt "krīzes" iniciatīvas. Piemēram, patlaban tiek aktīvi vākti paraksti diviem likumprojektiem, kas saistīti ar pabalstu izmaksu, raksta BВ.lv. To autori ir pārliecināti: pašreizējā smagajā situācijā valsts nedrīkst dalīt iedzīvotājus īpaši trūcīgajos, mazturīgajos un cilvēkos, kam valsts atbalsts vispār nav vajadzīgs.

Simt eiro – katram

Situācija veidojas ļoti dinamiski, un cilvēki, kas vēl vakar uzskatīja sevi par nodrošinātiem, rīt var nokļūt uz izdzīvošanas robežas, piemēram, situācijā, ja cilvēks acumirklī zaudē gan pamata darbu, gan papildu ienākumus.

Пустой кошелек - Sputnik Latvija
Kredītlikme līdz pat 90%: Latvijā vāc parakstus par kredītu parādu piedziņas ierobežošanu

Viens "tautas likumprojekts" iesaka valstij izmaksāt visiem pabalstu iztikai 100 eiro apmērā. Mēnesī. Un izmaksāt to vismaz līdz pandēmijas radītās krīzes beigām.

Cits likumprojekts norāda, ka visiem iedzīvotājiem jāizmaksā tā saucamais garantētais minimālais ienākums. Likumprojekta autors aprēķinājis, ka tāds pabalsts mēnesī varētu sastādīt aptuveni 409 eiro. Pie tam autors pieļauj, ka pabalsts varētu būt arī mazāks, lai pietiktu visiem. Taču tas nevar būt mazāks par 150 eiro mēnesī.

Atmaksāt – slikta zīme

Sākta parakstu vākšana tautas iniciatīvai par kredītu brīvdienām visiem, kas ņēmuši gan patēriņa, gan hipotekāros kredītus... Tiesa, jāpiebilst, ka jau patlaban bankas daudziem godprātīgiem klientiem tādas brīvdienas dāvā. Kredītu (aizņēmumu) maksājumus atliek arī ārpusbanku kredītu kompānijas.

Финансовые расчеты - Sputnik Latvija
Tirgotāju asociācija pieprasa pārskatīt slimības lapu apmaksas kārtību Latvijā

Vēl viens likumprojekts, kas parādījies portālā manabalss.lv, paredz parādu piedziņas pārtraukšanu ārkārtas situācijas periodā. Tātad, faktiski runa ir par tiesu izpildītāju un parādu piedziņas specializēto uzņēmumu darbības pārtraukšanu.

Varasiestādes jau faktiski īstenojušas atsevišķas tautas iniciatīvas. Piemēram, pandēmijas periodā piešķirti līdzekļi veselības aprūpes sistēmas darbinieku atalgojuma palielināšanai tiem, kuri cīnās ar Covid-19.

Salūts viendzimuma pāriem!

Pārsteidzoši, taču portāla manabalss.lv apmeklētājus piesaista arī likumprojekti, kam, šķiet, pandēmijas periodā vajadzētu atkāpties otrā plānā. Piemēram, jau vairāk nekā 8 tūkstoši portāla apmeklētāju parakstījuši iniciatīvu, kas iesaka valstij reģistrēt (tātad – atzīt) viendzimuma laulības. Atgādināsim: likumprojekta nodošanai Saeimā vajadzīgi vismaz 10 tūkstoši parakstu.

Gandrīz 7 tūkstošus parakstu savācis likumprojekts, kas aizliedz svētku salūtu rīkošanu par nodokļu maksātāju naudu. Šķiet, patlaban ne valsts, ne pašvaldības neriskēs tērēt naudu salūtiem, pat bez visādiem likumprojektiem. Taču, ja mums izdosies beidzot uzvarēt Covid-19, aiz prieka var arī salūtu izšaut.

Ziņu lente
0