Jurkāns: neviena valsts nebija gatava pandēmijai, Latvija nav izņēmums

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neviena valsts neizrādījās gatava cīņai ar koronavīrusu, un tas ir bīstamāk, nekā pats vīruss, jo draud ar ekonomiskām sekām, brīdināja bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga kritizēja Eiropas Savienību par negatavību savu dalībvalstu sadarbības organizēšanai koronavīrusa pandēmijas apstākļos. Pēc viņas sacītā, ES daudz nodarbojās ar vides piesārņojuma problēmām, taču pandēmijas iespējai netika veltīta pietiekama prioritāte, lai izstrādātu krīzes pasākumu plānu.

Neviens pasaulē nebija gatavs cīņai ar koronavīrusa izplatību, tas var novest pie negatīvām ekonomiskām sekām un var radīt lielākus draudus, nekā pats vīruss, paziņoja Sputnik Latvija bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns.

Рабочий - Sputnik Latvija
"Kā kara situācijā": Latvijas eksports ir krities par ceturto daļu. Vai Āzija palīdzēs

"Es nezinu valsti, kura būtu gaidījusi šo te vīrusu un bija gatava ar to cīnīties. Ir lietas, kuras nevar pārvarēt politiski, pandēmija – tas ir sava veida atgādinājums, ka mēs visi šeit esam viesi. Kad sākās pandēmija, visi Eiropas Savienībā sekoja noteikumam "ne mana cūka, ne mana druva". Daudz bija atkarīgs no tā, kā reaģēs katra valdība, ieraugot draudus. Protams, pats vienkāršākais bija paņemt un aizslēgties ciet… Ar laiku mēs sapratīsim, ka cīņa pret vīrusu ir bīstamāka, nekā pats vīruss, jo tā ved pie ekonomiskām sekām," sacīja Jurkāns.

Politiķis uzsvēra, ka ir svarīgi izdarīt pareizus secinājumus par notiekošo.

"Cita lieta – kā mēs iziesim no esošās situācijas un kādus secinājumus izdarīsim, ko mēs darīsim ar Latvijas medicīnu. Akadēmiķu un profesoru mums pietiek, medmāsu un jaunākā personāla ir maz," piebilda Jurkāns.

Saskaņā ar 14. aprīļa datiem, Latvijā tika atklāti 657 Covid-19 saslimšanas gadījumi, pieci cilvēki ir miruši. Valstī līdz 12. maijam ir spēkā ārkārtējās situācijas režīms. Pasaulē pandēmija ir skārusi vairāk nekā 200 valstu un aizjūras teritoriju, tiek ziņots par vairāk nekā diviem miljoniem inficēto, reģistrēts vairāk nekā 126 tūkstoši nāvju un gandrīz 485 tūkstošiem atveseļošanās gadījumiem.

Юрканс: ни одна страна не была готова к пандемии, Латвия - не исключение
Ziņu lente
0