Deviņi tūkstoši pusotra mēneša laikā: Latvijā notiek kolektīvās atlaišanas

CC0 / pexels / Учеба
Учеба - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā paātrinājusies bezdarba izaugsme – aprīlī palielinājums par 5510 cilvēkiem, turklāt samazinās vakanču skaits.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Aprīlī vismaz 5510 Latvijas iedzīvotāji zaudējuši darbu, kopumā bezdarbnieka statuss valstī šobrīd ir 67 037 cilvēkiem, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) statistika, raksta Latvijas Avīze.

Nedēļas laikā kopš 6. aprīļa bezdarbnieku skaits pieauga par 2866 cilvēkiem.

Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Koronavīrusa krīze: kad Latvijā varētu atjaunoties darbaspēka pieprasījums

Kopš marta vidus ir saņemti paziņojumi par 4118 darbinieku kolektīvo atlaišanu no 28 darba devējiem.

Paziņojumi par atlaišanām tika saņemti no sekojošo nozaru uzņēmumiem: transports un uzglabāšana, apkalpošana un administrēšana, tūristu izmitināšanas un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi, atkritumu pārstrādes un sanācijas pakalpojumi, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, pārstrādes rūpniecība, nekustamie īpašumi, izklaides un atpūtas pakalpojumi, mežsaimniecība. Pirmo reizi koronavīrusa izplatības izraisītās krīzes laikā paziņojumus par kolektīvo atlaišanu iesniedza finanšu un apdrošināšanas nozares kompānijas, kā arī informācijas un komunikācijas pakalpojumu kompānijas.

Vienlaikus NVA datubāzē samazinās vakanču skaits. Sestajā aprīlī to skaits bija 18 229, tagad – 17 941. Tomēr tiek reģistrētas arī jaunas vakances – 1502 kopš aprīļa sākuma.

2020. gada marta beigās NVA bija reģistrēti 61 926 bezdarbnieki, kas ir par 3679 cilvēkiem vairāk, nekā pirms mēneša (58 247 cilvēki).

Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas darbinieks iesaka valdībai izdalīt vairāk naudas, lai izvairītos no kraha

Darbinieki, kuri zaudēs darbu, astoņu mēnešu garumā varēs saņemt bezdarba pabalstu, kas, visticamāk, ir pietiekams termiņš, lai valstī beigtos ārkārtas situācijas režīms. Taču cilvēkiem, kuri šobrīd saņem pabalstu priekšpēdējo vai pēdējo mēnesi, ir izrādījušies daudz neizdevīgākā situācijā. Tas nozīmē, ka viņiem pabalstu izmaksāšana tūlīt būs beigusies, un viņi paliks bez iztikas līdzekļiem, izņemot pašvaldības sniegto palīdzību trūcīgajiem.

Iepriekš Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone paziņoja, ka, ja Latvijai izdosies salīdzinoši ātri izkļūt no Covid-19 izraisītās krīzes, 2020. gada otrajā pusē var atkal parādīties darbinieku pieprasījums.

"Pašlaik notiek pārgrupēšanās darba tirgū, un nozares, kurās līdz šim bija ļoti izteikts darbaspēka pieprasījums un varbūt pat iztrūkums, šobrīd ir būtiski sabremzējušās vai pat apstājušās. Līdz ar to tā ir iespēja citiem iegūt labus darbiniekus," piebilda viņa.

Ziņu lente
0