Dīkstāves pabalsts 5 eiro: VID skaidro iedzīvotājiem viņu pieļautās kļūdas pirms krīzes

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cilvēki ar labām algām, par kuriem tika maksāti nodokļi, saņem arī labus dīkstāves pabalstus – līdz 700 eiro, savukārt tie, kas saņēma algu "aploksnēs", izrādījās starp zaudētājiem.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Vismazākais dīkstāves pabalsts, ko darbiniekam izmaksājis Valsts ieņēmumu dienests, sastāda 4,6 eiro, savukārt tā vidējais apmērs ir 250 eiro, pastāstīja Latvijas Radio ēterā VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Nodokļu dienesta vadītāja paskaidroja, ka tie, kas saņēma algas "aploksnēs", izrādījās daudz sliktākā stāvoklī, nekā tie, par kuriem darba devējs maksāja visus nodokļus un maksāja "balto" algu.

Укладка катушек якоря тягового электродвигателя на якорном участке машинного производства - Sputnik Latvija
"Mēs neesam Āfrika". "Priekšnieks lūdz dalīties": dīkstāves pabalsti raisa strīdus

Cilvēki interesējas, kādēļ viņu pabalsts ir tik mazs. "Nezinu, vai tas ir darbinieku naivums, bet ir cilvēki, kuriem maksā aploksnē, taču darba devējs sacījis, ka viss ir nomaksāts, un tā ir skaidras naudas izmaksa, ko likums pieļaujot," pastāstīja Jaunzeme. Viņa piebilda, ka darbinieki paši var uzzināt, cik nodokļu par tiem ir samaksāts, savukārt nākotnē viņiem ir jāsāk teikt "nē" algām "aploksnēs", jo tā ir ne tikai nodokļu dienesta, bet arī katra darbinieka atbildības joma, uzsvēra Jaunzeme.

Viņa atzīmēja, ka ir arī tie, kas saņem maksimālo dīkstāves pabalstu – 700 eiro.

Latvijas Ministru kabinets koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes apstākļos sniedza uzņēmumiem iespēju iesniegt pieteikumu dīkstāves pabalstu izmaksāšanai darbiniekiem 75% apmērā no algas, bet ne vairāk par 700 eiro mēnesī. Dīkstāves pabalstam var pretendēt arī mikrouzņēmumu darbinieki un pašnodarbinātie. Dīkstāves pabalsts netiek aplikts ar nodokli un no tā nav jāveic sociālās iemaksas. Patlaban kopējā pabalstos izmaksātā summa sastāda 3,351 miljonu eiro.

Pieteikumus dīkstāves pabalsta saņemšanai par laika periodu no 2020. gada 14. līdz 30. martam kompānijām ir jāiesniedz EDS sistēmā līdz šī gada 25. aprīlim. Pēcāk tas būs jādara līdz nākamā mēneša 25. datumam.

Ziņu lente
0