Kredītlikme līdz pat 90%: Latvijā vāc parakstus par kredītu parādu piedziņas ierobežošanu

© Pixabay / ChronomarchieПустой кошелек
Пустой кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Latvijas iedzīvotāji "ātrajos kredītos" vien ir parādā 800 miljonus eiro, dažiem ir noteiktas kredītlikmes 90% apmērā un pat vairāk.

RĪGA, 13. aprīlis – Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā ManaBalss.lv reģistrēta iniciatīva par parādu piedzīšanas ierobežošanu ārkārtas stāvokļa laikā, kas tika ieviests Latvijā saistībā ar koronavīrusa Covid-19 izplatību. Tās autors ir Jānis Vinters.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Latvijas varasiestādes var atbrīvot iedzīvotājus no parādiem

Viņš piedāvā ieviest regulējumu kredītu parādu piedzīšanā un kredītmaksājumos.

 "Patlaban iedzīvotāji ir parādā 800 miljonus "ātrajiem" kredītiem vien. Ja pieņem, ka viņiem ir 90%+ likmes, tad krīzes amortizēšanai plānotie divi miljardi nepalīdzēs pat atdot ātros kredītus, kur nu vēl pārējos. Ir nepieciešams, ka ekonomikas sildīšanas nauda tiešām tiek iedzīvotājiem, nevis aizplūst no Latvijas ekonomikas caur bankām un parādu piedzinējiem," teikts petīcijas tekstā.

Autors uzskata, ka ārkārtējās situācijas režīma laikā ir jāievieš kredītu brīvdienas Latvijā paņemtiem aizdevumiem, kā arī jāierobežo tiesu izpildītāju darbība. Šim nolūkam ir jāveic attiecīgas izmaiņas likumos.

"Ieguvums būs tajā, ka krīzes laika atbalstam netiks prasīta nauda "pa tiešo" - no Valsts kases, un cilvēkiem, kam sāks trūkt naudas izdzīvošanai, nebūs jāuztraucas par kredītiestāžu darbībām. Tiem, kas maksā kredītus godīgi, šā ārkārtas stāvokļa laikā būs iespēja uzelpot," uzskata autors.

Кредитные карты на компьютерной клавиатуре - Sputnik Latvija
Kontā "ieripo" 25 eiro – saki ardievas pabalstam: piga, nevis pabalsts pašnodarbinātajiem

Pagaidām petīciju ir parakstījuši nedaudz vairāk par 100 cilvēku.

Atgādināsim, ka Latvijā ir spēkā ārkārtējās situācijas režīms, pagājušajā nedēļā tas tika pagarināts līdz 12. maijam. Ir apturēti visi starptautiskie pasažieru pārvadājumi, aizliegti masveida pasākumi, skolas un augstskolas pārgājušas pie tālmācībām. Pilsētās darbojas noteikumi vīrusa izplatības samazināšanai, pilsoņiem ir jāievēro 2 metru distance sabiedriskās vietās.

Ziņu lente
0