Latvijas varasiestādes var atbrīvot iedzīvotājus no parādiem

© Pixabay / anaterateПенсионеры, деньги
Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība grasās izskatīt likumprojektus, kuru pieņemšana atbrīvos privātpersonas ar zemu ienākumu līmeni no parādsaistībām.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Otrdien, 14. aprīlī, Latvijas Ministru kabinets izskatīs septiņu likumprojektu paketi, kuru mērķis ir atbrīvot privātpersonas no parādsaistību maksas, vēsta Grani.lv.

Глава Банка Латвии Мартиньш Казакс - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas vadītājs piedāvā piedod Latvijas iedzīvotājiem vecos parādus

Ja likumprojektu pakete tiks pieņemta, tas var atvieglot dzīvi cilvēkiem ar zemu ienākumu līmeni.

Tieslietu ministrijā iepriekš skaidroja, ka privātpersonas maksātnespējas process šobrīd ir samērā dārga procedūra un netiek piemērota parādiem, kas nepārsniedz 5000 eiro. Tas neļauj maznodrošinātajiem patstāvīgi risināt savas problēmas ar parādiem.

Ja likumprojektu pakete tiks pieņemta, tad privātpersonas ar parādu no divām minimālajām mēnešalgām līdz 5000 eiro drīkstēs iesniegt zvērinātam notāram pieteikumu ar lūgumu atbrīvot viņus no parādsaistībām.

Tiesa, līdz pieteikuma izskatīšanai obligātā kārtā nāksies iziet finanšu pareizības kursus.

Plānots, ka parādnieks, kurš nespēj patstāvīgi apmaksāt savus kredītus un aizdevumus par summu līdz 5000 eiro, varēs iziet atbrīvošanas no parādiem procedūru. Pēc tam kreditori nespēs izvirzīt viņam nekādas pretenzijas, un viņš atkal varēs saņemt oficiālu algu, nebaidoties, ka tiesas izpildītājs bloķēs viņa kontu. Parādīsies pat iespēja paņemt jaunu kredītu.

Apstrīdēt zvērinātā notāra lēmumu būs iespējams tiesā. Tiesa atsevišķos gadījumos drīkstēs arī atcelt lēmumu par privātpersonas atbrīvošanu no nodokļu parādiem.

Банкнота евро - Sputnik Latvija
Bija problēmas pirms Covid-19? Palīdzība nepienāksies! Altum noraida pusi pieteikumu

Iepriekš ziņots, ka Latvijā šobrīd ir aptuveni 40 tūkstoši cilvēku ar zemu ienākumu līmeni, kuri ir paņēmuši vairākus kredītus, taču nespēj tos atmaksāt. Bieži vien gados vecāki cilvēki aizņemas naudu, lai vienkārši segtu komunālos maksājumus.

Lai palīdzētu viņiem izkļūt no parādu bedres, Tieslietu ministrija piedāvāja likumprojektu "Par privātpersonu atbrīvošanu no parādsaistībām". Tādējādi valsts plāno ieviest bankrota procesu tiem, kas nespēj atgriezt parādus ar samērā nelielām summām.

Kredītņēmēju asociācijā atzīmēja, ka šī summa ir jāsamazina vēl vairāk un jāatļauj bankrotēt, sākot ar 1000 eiro parādu.

Ziņu lente
0