Kad Latvija paspējusi atteikties no cilvēktiesību ievērošanas? Iedzīvotājiem ir pielēcis

CC BY 2.0 / Echosciences Grenoble / "Википедия" — общедоступная многоязычная универсальная интернет-энциклопедия со свободным контентом
Википедия — общедоступная многоязычная универсальная интернет-энциклопедия со свободным контентом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cīņā ar koronavīrusa izplatīšanos Latvija daļēji atteikusies no saistībām cilvēktiesību jomā – valsts iedzīvotāji konstatējuši informāciju par to Vikipēdijā.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Interesantu informāciju par Latviju Vikipēdijā atradusi Sarmīte Vanaga. Nodaļā "Cilvēktiesības Latvijā" teikts, ka cīņā ar koronavīrusa pandēmiju Latvija atteikusies no dažām saistībām, ko uzņēmusies  Eiropas Cilvēktiesību konvencijas ietvaros.

"2020. g. martā, atsaucoties uz COVID-19 pandēmiju, Latvija paziņoja par pagaidu atkāpšanos no daļas no cilvēktiesību saistībām pēc Eiropas Cilvēktiesību konvencijas un Starptautiskā pakta par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām" teikts elektroniskās enciklopēdijas rakstā

Šo tekstu Vikipēdijā ieraudzīja Vanaga un publicēja savā lapā Facebook fragmentu no tā līdz ar jautājumu:

"Mani šodien nodarbina viens jautājums. Kad, kur, kas un ko ir lēmis, lai Vikipēdijā pie cilvēka pamattiesībām Latvijā parādītos šāds ieraksts?"

Ieraksts pilnībā publicēts elektroniskās enciklopēdijas rakstā Cilvēktiesības Latvijā.

Tajā publicēta arī norāde uz ANO oficiālo dokumentu un teikts, ka 2020. gada 16. martā Latvija pagaidām atteikusies no saistībām ievērot starptautisko paktu par civilajām un politiskajām tiesībām savā teritorijā pēc tam, kad 11. martā PVO atzina – pasaulē sākusies Covid-19 pandēmija.

Домский собор и флаги Латвии - Sputnik Latvija
Cilvēktiesības Latvijā: ko domā Latvijas iedzīvotāji

Dokumentā skaidrots, ka drošības apsvērumu dēļ Latvijā no 13. marta izsludināts ārkārtas stāvoklis – apturētas mācības skolā, ierobežota piekļuve veselības aprūpes iestādēs, sociālās aprūpes iestādēs un penitenciārajās iestādēs. Tāpat aizliegtas sapulces un ieviesti cilvēku pārvietošanās ierobežojumi.

Šie soļi spieda Latviju atkāpties no saistībām, ko paredz Starptautiskā pilsonisko un politisko tiesību pakta 12., 17. un 21. pants.

Ziņots, ka pēc ārkārtas situācijas režīma beigām visas Latvijas pilsoņu tiesības tiks atjaunotas pilnā apjoma.

Kāpēc Latvija atteicās?

Iepriekš jau vēstīts, ka pēc ārkārtas situācijas režīma ieviešanas valsts ĀM gandrīz nekavējoties ziņoja, ka Latvija atsakās no vairākām saistībām cilvēktiesību jomā.

Atšķirībā no Francijas, Vācijas, Itālijas un Spānijas valsts īpaši paziņoja, ka ārkārtas situācijas apstākļos atteiksies nodrošināt iedzīvotājiem virkni tiesību un brīvību. Par to, kāpēc tāds paziņojums ir pārlieks un kādu risku var slēpt, stāstīja Tatjana Ždanoka.

Ziņu lente
0