"Centies pamodināt": pirmo reizi ronēns dzimis Latvijas piekrastē

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasПрибавление в семействе серых тюленей калининградского зоопарка
Прибавление в семействе серых тюленей калининградского зоопарка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ronēni parasti nonāk Latvijā no Igaunijas salām, taču šoreiz mazulis, acīmredzot, nācis pasaulē Saulkrastu pludmalē.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Pelēkie roņi Baltijas jūrā parasti dzimst uz akmeņainajām salām Igaunijas, Zviedrijas un Somijas piekrastē, tomēr aprīļa sākumā fiksēts, iespējams, pirmais gadījums, kad ronis nācis pasaulē Latvijas piekrastē – Saulkrastu pludmalē.

Ronēnu un viņa māmiņu pastaigas laikā pamanīja vietējā iedzīvotāja – ronene pūlējās "pamodināt" mazuli. Diemžēl šis gadījums nav ar laimīgām beigām – mazulis gājis bojā, un māte viņu ievilkusi jūrā. Vietējā iedzīvotāja nosūtīja fotogrāfijas un video ierakstu Dabas aizsardzības pārvaldei, kas savukārt pastāstīja par to Facebook.

Pētnieki uzskata, ka tas ir interesants gadījums no zinātniskā viedokļa, jo, spriežot, pēc ronenes izturēšanās, mazulis nesen nācis pasaulē. Agrāk roņu dzimšana Latvijā nav dokumentāli fiksēta – visbiežāk valstī nonāk Igaunijas piekrastē dzimušie ronēni, kuri vairumā gadījumu priekšlaicīgi pazaudējuši savas mammas.

Eksperti no foto un video materiāla secināja, ka ronēns bijis jau miris. DAP pārstāvji atzīmēja, ka vietējā iedzīvotāja ierakstījusi video visai lielā attālumā.

Lieciet viņus mierā

Šogad piekrastē sastopams lielāks skaits ronēnu nekā parasti. Iespējams, tas saistīts ar klimata pārmaiņām un neparasti silto ziemu. Tādos apstākļos ronenes laiž pasaulē bērnus uz mazajām saliņām Igaunijas teritorijā, nevis uz ledus kā parasti.

Белек, детеныш гренландского тюленя. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tie ir bērni, nevis kažoki: kāpēc atkal steidzami jāglābj roņu mazuļi

Februārī un martā ronēni atpūšas Latvijas pludmalēs – sildās un krāj spēkus tālākiem ceļojumiem. Bieži vien iedzīvotāji ieraugot ronēnus, vēršas Dabas aizsardzības pārvaldē ar lūgumu palīdzēt mazuļiem, tomēr pārsvarā palīdzība nav vajadzīga.

DAP atgādina: lielākos draudus ronēniem sagādā suņi, kuri tos sakož un mazina izredzes izdzīvot. DAP speciāliste Maija Rena atgādināja: dodoties pastaigā pa pludmali, turiet suņus pie pavadas! Labākā palīdzība ronēniem tiks sniegta, ja vienkārši ignorēsiet dzīvniekus, tāpēc DAP aicina likt tos mierā un netuvoties.

Iepriekš DAP publicēja video par to, kā vajag un kā nevajag izturēties, sastopot roņus.

Ziņu lente
0