Vairāk nekā divatā nepulcēties: cilvēki aicināti svinēt Lieldienas mājās

© Sputnik / Sergey MelkonovПразднование Пасхи на Центральном рынке в Риге
Празднование Пасхи на Центральном рынке в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Covid-19 ir jāpasargā sirmgalvji un cilvēki ar hroniskām slimībām, tāpēc ciemošanās pie tuviniekiem ir jāatliek. Pat Lieldienās.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Veselības ministrija un Tieslietu ministrija atgādināja, ka pat Lieldienas nav pietiekams iemesls ārkārtas situācijas režīma pārkāpšanai.

 Анатолий Альштейн, вирусолог, доктор медицинских наук, член Нью-Йоркской академии наук - Sputnik Latvija
Virusologs: tuvākajās nedēļās valstis sāks atcelt pandēmijas radītos ierobežojumus

Šogad katoļi un luterāņi svin Lieldienas 12. aprīlī, pareizticīgie – 19. aprīlī.

Ārkārtas situācijas režīms Latvijā pagarināts līdz 12. maijam. Cita starpā aizliegti jebkādi privātie pasākumi, ja tajos piedalās cilvēki, kuri nemājo zem viena jumta.

VM atgādināja: tas nozīmē, ka aizliegta jebkāda kopīga Lieldienu svinēšana, braucieni ciemos pie radiem, draugiem, vecmāmiņām un vectētiņiem, kā arī sēdēšana dārzā kopā ar kaimiņiem.

Ministrijas pārstāvi uzsvēra, ka ir īpaši svarīgi pasargāt no infekcijas vecākās paaudzes cilvēkus un hroniskus slimniekus, tāpēc ciemošanās pie gados vecākiem tuviniekiem ir jāatliek. Vecāki nevar brīvdienās sūtīt bērnus uz laukiem pie vecmāmiņas un vectētiņa, viņi nevar nākt ciemos un pieskatīt mazbērnus, ja vien visi nedzīvo kopā zem viena jumta.

Tāpat Veselības ministrija atgādināja, ka uz ielas kopā var atrasties ne vairāk kā divi cilvēki, izņemot gadījumus, ka viņi dzīvo kopā. Piemēram, jaunās māmiņas, kas agrāk kopā pastaigājās ar bērniem, vairs nevar doties kopīgās pastaigās vai arī viņām jāievēro 2 metru distance.

Arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns aicināja iedzīvotājus svinēt Lieldienas mājās, ģimenes lokā. Viņš atgādināja, ka reliģisko organizāciju pienākums ir aicināt draudzes locekļus Lieldienu svētkos 10.-12. aprīlī un 17.-19. aprīlī neapmeklēt dievkalpojumus baznīcās un organizēt to pārraidi internetā, radio un televīzijā.

Vienlaikus reliģiskajām organizācijām jānodrošina sociālā distancēšanās baznīcās un dezinficējošie līdzekļi pie to ieejas.

Arī Igaunijas iedzīvotāju lietu ministre Rīna Solmane atgādināja, ka šogad Lieldienu brīvdienām jānorit citādi, vēsta EER.

"Pastāv dažādi rituāli un tradīcijas – krustagājieni, mises, publiskie dievkalpojumi. Tie visi šogad jāatceļ. Vienkārši tāpēc, lai saglabātu veselību un vienam otru," teica Solmane.

Varasiestādes Lietuvā lūdza pašvaldības ierobežot "nevajadzīgu iebraukšanu" pilsētās un citās apdzīvotās vietās Lieldienu brīvdienas.

Ziņu lente
0