Lidosta "Rīga" plāno atlaist 500 darbiniekus

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovАэропорт Рига
Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Štatu samazināšana skars visas lidostas struktūrvienības, vērtējot konkrēto darbinieku profesionalitāti un darba rezultātus. Atlaižamo darbinieku skaits noteikts, vērtējot funkcijas, kādas lidostai būs jāīsteno, strādājot ierobežotā apjomā.

RĪGA, 8. aprīlis – Sputnik. Ārkārtējās situācijas apstākļos valstī gandrīz pilnībā apturētās saimnieciskās darbības dēļ lidosta "Rīga" plāno veikt kolektīvo atlaišanu un jau sākusi konsultācijas ar lidostas darbiniekus pārstāvošajām arodbiedrībām. Atlaišana varētu skart aptuveni 500 lidostas darbiniekus, vēsta LSM.lv.

Lidosta "Rīga" norāda, ka lēmums pieņemts pēc visu izdevumu pārskatīšanas un bezprecedenta taupības pasākumu ieviešanas, samazinot plānoto investīciju apjomu par 85% un saimnieciskos izdevumus par 60%, kā arī analizējot aviācijas nozares pēckrīzes atjaunošanās prognozes.

Вид из иллюминатора - Sputnik Latvija
Lidsabiedrība airBaltic lūdz savus darbiniekus pasēdēt gadu bez algas

Lidostā "Rīga" strādājošās aviokompānijas jau informējušas lidostu, ka turpmākajos mēnešos – līdz pat jūnijam – plāno atcelt lielāko daļu reisu. Nacionālā aviokompānija "airBaltic" laika periodā līdz 31. oktobrim samazinās darbības apjomus, atceļot aptuveni 50% plānoto lidojumu.  

Uz lidostu kā valsts kapitālsabiedrību neattiecas valsts pasākumi darbinieku dīkstāves atbalstam, tomēr lidosta uzsvēra, ka agrāko gadu veiksmīgā saimnieciskā darbība ļāvušas saglabāt darba vietas līdz 14.aprīlim. Uzņēmums sadarbībā ar Satiksmes ministriju izstrādājis un iesniedzis valdībā priekšlikumus valsts atbalsta pasākumiem, lai saglabātu uzņēmumu.

"Prognozes liecina, ka vīrusa krīzes ietekme ilgs ne dienas vai nedēļas, bet mēnešus un gadus. Vēl pirms mēneša lidosta "Rīga" bija vadošais Baltijas aviācijas uzņēmums ar ambicioziem attīstības plāniem, bet šodien mēs vairs necīnāmies par vadošo lomu un labākajiem darbības rādītājiem – šodien mēs cīnāmies par izdzīvošanu.

Pat pie visoptimistiskākajām prognozēm tikai 2021. gada beigās lidostas darbības apjoms varētu sasniegt 80% no pagājušā gada rādītājiem," norādīja lidostas "Rīga" valde.

Kolektīvā atlaišana skars visas lidostas struktūrvienības, tiks vērtēta konkrēto darbinieku profesionalitāte un darba rezultāti. Lidostas valdes mērķis ir "ieziemot" uzņēmumu, lai pēc krīzes lidosta spētu efektīvi atsākt darbību. Atlaižamo darbinieku skaits noteikts, vērtējot funkcijas, kādas lidostai būs jāīsteno, strādājot ierobežotā apjomā. Solidarizējoties ar kolēģiem, savu atalgojumu samazinās arī uzņēmuma valde.

"Uz šo brīdi mēs esam iesnieguši Nodarbinātības valsts aģentūrā iesniegumu par 509 darbiniekiem, bet galējais darbinieku skaits būs zināms pēc tam, kad būs noslēgušās konsultācijas ar arodbiedrībām," saka "Starptautiskā lidosta "Rīga"" pārstāve Laura Karnīte.

Мужчина в пустом офисе - Sputnik Latvija
Eksperti: atsevišķas profesijas pēc Covid-19 epidēmijas var kļūt nepieprasītas

Kolektīvās atlaišanas procesu plānots noslēgt 1. jūnijā, līdz tam visi darbinieki saņems algu. Darbinieki, kuriem samazinātā darbības apjoma dēļ nebūs jāpilda darba pienākumi, atradīsies apmaksātā dīkstāvē.

Lidostas valde uzsvēra, ka visi darbinieki tiks gaidīti atpakaļ, tiklīdz atjaunosies tautsaimniecība, aviācijas nozare un uzņēmuma darbība.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits, komentējot lidostas ieceri atlaist 500 darbiniekus, uzsvēra, ka visā Eiropā aviācijas nozare tiek "ieziemota" un tāds ir arī Latvijas uzdevums.

"Tas pamata scenārijs, ka lidojumi varētu atsākties jūlijā, augustā. Bet uzņēmumiem - gan Latvijas gaisa satiksmei, gan aviokompānijām, gan Rīgas lidostai ir uzdevums pārziemot līdz šim laikam ar mazāko iespējamo darbinieku skaitu un mazāko iespējamo izmaksu līmeni. Nodrošināt pamatfunkciju veikšanu, lai brīdī, kad lidojumi atkal atsākās, tad mēs varam atsākt pilnvērtīgu darbu," konstatēja Linkaits.

Satiksmes ministrs prognozēja, ka aviācijas jomas atjaunošanās katrā Eiropas valstī atsāksies savā laikā, nevis vienoti, jo katrā vīrusa izplatīšanās apjoms ir atšķirīgs.

Ziņu lente
0