Kariņa valdība aizņēmās 1 miljardu eiro

© Saeima / Ieva ĀbeleПремьер-министр Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Кришьянис Кариньш  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naudu nāksies atdot 2023. gadā, kad Kariņa Ministru kabinets, visticamāk, jau būs pametis savus krēslus.

RĪGA, 7. aprīlis – Sputnik. Miljardu eiro Latvijai uz trim gadiem aizdeva starptautiskajos tirgos, paziņoja portālam bb.lv Finanšu ministrijā.

Parādu noformēja obligāciju veidā ar 0,209% ienesīgumu un 0,125% fiksēto procentu likmi. Naudu nāksies atdot 2023. gadā, kad Kariņa Ministru kabinets, visticamāk, jau būs pametis savus krēslus.

Finanšu ministrs Jānis Reirs neslēpj prieku. Pēc viņa sacītā, aizdevuma process noslēdzās veiksmīgi. Reirs sola iztērēt miljardu ekonomikas sildīšanai un atbalstam Latvijas iedzīvotājiem koronavīrusa Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanas ietvaros.

Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas darbinieks iesaka valdībai izdalīt vairāk naudas, lai izvairītos no kraha

Atgādināsim, ka Latvijas Banka šogad prognozē valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) kritumu par 6,5%. Vēl pērnā gada nogalē banka prognozēja ekonomikas izaugsmi par 2,6%. Tai pat laikā Latvijas Bankā uzsver, ka 6,5% - tas vēl nav tik slikti. Gadījumā, ja neizdosies ierobežot Covid-19 izplatību, kas ir svarīgs nosacījums ekonomiskās izaugsmes atjaunošanai gada otrajā pusē, iespējams vēl lielāks kritums.

Latvijas Bankā atzīmēja arī to, ka ekonomiskā krituma vērtējums 6,5% apmērā šogad balstās uz pieņēmuma, ka koronavīrusa izplatība samērā veiksmīgi tiks ierobežota un tās ietekme uz ekonomiku būs īslaicīga. Saskaņā ar bankas ekspertu prognozēm, eksporta apjoms šogad samazināsies par 8%, bet importa apjoms – par 9,4%.

Tikmēr Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks uzskata, ka kritums Latvijas ekonomikā saistībā ar Covid-19 šogad, visticamāk, būs mērāms viena cipara skaitlī.

"Es nevēlos saukt precīzu skaitli, taču tas var būt viena cipara skaitlis, cerībā uz to, ka otrajā pusgadā ekonomika sāks atkopties. Ja tas nenotiks, mīnusi būs lielāki," sacīja viņš.

Ziņu lente
0