Latvijas Bankas darbinieks iesaka valdībai izdalīt vairāk naudas, lai izvairītos no kraha

© PHILIPPE HUGUEN / AFPСнятие наличных в банкомате
Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas eksperts ieteica valsts valdībai neskopoties un nežēlot naudu pabalstiem Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumu atbalstīšanai.

RĪGA, 6. aprīlis – Sputnik. Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes padomnieks Kārlis Vilerts uzsvēra, ka esošajā krīzes situācijā Latvijas valdības darbs ir tikpat saspringts, kā mediķu darbs, vēsta Bb.lv.

Vilerts uzsvēra, ka situācija ir unikāla – nākas darīt visu, lai atbalstītu valsts ekonomikas dzīvotspēju līdz krīzes beigām, ko izraisījusi koronavīrusa pandēmija. Nākas meklēt daudz dažādu risinājumu, lai tiktu galā ar dažādām problēmām.

Очередь из фур на границе с Литвой - Sputnik Latvija
"Robežas nav bēda, mums nav ko vest": koronavīruss galē nost Latvijas autopārvadātājus

Taču galvenie lēmumi, pēc ekonomista domām, ir lēmumi, kuru mērķis ir novērst sociālo katastrofu. Lai tā nenotiktu, ir jāsniedz atbalsts uzņēmumiem, kuriem nav finanšu uzkrājumu, ar kuru palīdzību noturēties virs ūdens.

Tāpat ir jāatbalsta tie, kas palikuši bez darba. Jo bezdarbnieku skaits jau pieaug un to skaits turpinās palielināties arī turpmāk.

Bet jo zemāki ir iedzīvotāju ienākumi, jo zemāka ir to pirktspēja. Un tas arī negatīvi ietekmē uzņēmumus. Tādēļ ir jādara viss, lai valstī nesāk kristies pieprasījums.

Vilerts uzskata, ka valdībai ir jāizdod rīkojums par bezdarba pabalsta izmaksas termiņa pagarināšanu līdz pat ārkārtējās situācijas beigām Latvijā.

Pie tam speciālists salīdzina esošo krīzi ar 2008.-2009. gada krīzi. Tas ir liels ekonomisks šoks, saka viņš. Taču, kā atzīmēja Vilerts, tas ir tā vērts, kad runa ir par liela mēroga humanitāro krīzi.

Ziņu lente
0