Vanaga: ar attālinātajām mācībām visi pagaidām tiek galā

© Sputnik / Sergey MelkonovПредседатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага
Председатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Attālināto mācību dēļ pedagogiem augs rēķini par internetu un telefonu, bet darba diena jau ir izstiepusies garumā.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik. Ar attālināto mācību procesu pedagogi, vecāki un skolēni tiek galā labi, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Марш в защиту русских школ. 10 марта 2018 г. - Sputnik Latvija
Atvieglojiet bērniem tālmācības: LKS pieprasa atjaunot mācības krievu valodā

No 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā izsludināts ārkārtas situācijas režīms: atcelti masu pasākumi, slēgti starptautiskie pasažieru pārvadājumi, skolās no 23. marta ieviestas attālinātās mācības. Izglītības un zinātnes ministrija plāno nodrošināt attālināto mācību procesu vismaz līdz 14. aprīlim.

LIZDA aptaujas gaitā 95% skolotāju pastāstīja, ka viņu darba apjoms attālināto mācību dēļ ir "viennozīmīgi ievērojami palielinājies", - tas saistīts ar nepieciešamību sagatavot un pielāgot mācību saturu digitālajām platformām.

Liela daļa pedagogu konstatēja, ka atgriezeniskā saite no skolēniem attālināto mācību procesā ir laba, turpretim par sadarbību ar vecākiem skolotāju viedokļi dalās, piemēram, ir gadījumi, kuros saziņa noris vēlu vakaros.

Tāpat 95% skolotāju informēja, ka attālināto mācību procesam viņi izmanto savus datorus un telefonus. Vanaga paskaidroja, ka šajā ziņā nepieciešams lielāks atbalsts, pedagogi norāda, ka augs viņu interneta un telefona rēķini.

Tehniska rakstura problēmas ir arī skolēniem – pedagogi atzīmēja, ka 30% skolēnu vajadzīgs jaudīgāks interneta pieslēgums, vēl aptuveni trešajai daļai trūkst tehnoloģisko ierīču.

IZM dati liecina, ka apmēram 3% skolēnu mājās nav ne datora, ne viedtālruņa ar interneta pieslēgumu. IZM kopā ar partneriem ir gatava nodrošināt 5 tūkstošus skolēnu ar trūkstošajām iekārtām, taču šim nolūkam lūgs valsts līdzfinansējumu.

Обед для малоимущих семей - Sputnik Latvija
Tālmācību laikā pusdienas – mājās: maznodrošinātas ģimenes nav atstātas bez palīdzības

Tāpat IZM vērsusies pēc palīdzības pie privātajiem partneriem. Mobilo sakaru operators "Latvijas Mobilais telefons" ir gatavs piešķirt skolēniem 2 266 viedierīču, bet kompānija "BITE Latvija" – 3 tūkstošus. Abi operatori nodrošinās arī bezmaksas pieslēgumu zvaniem un interneta lietošanai šajās iekārtās.

Izglītības ministre Ilga Šuplinska iepriekš pieļāva, ka mācības klātienē šajā mācību gadā netiks atjaunotas un daļa skolēnu nekārtos centralizētos eksāmenus.

Ziņu lente
0