Visiem paslēpties neizdosies: Savickis paskaidroja, kad nāksies atvērt robežas

© Sputnik / Sergey MelkonovПредседатель Совета АО "Динамо Рига" Юрис Савицкис
Председатель Совета АО Динамо Рига Юрис Савицкис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienā brīdī naudas dalīšana bezdarbniekiem kļūs bezjēdzīga, bet pēc tam vairs nebūs tālu līdz nemieriem, tāpēc dažādu valstu vadība būs spiesta pieņemt svarīgu lēmumu, uzskata Juris Savickis.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik, Vladislavs Fedotovs. Rīgas "Dinamo" un uzņēmuma "Itera Latvija" vadītājam Jurim Savickim nav laika sēdēt karantīnā, tomēr globālā situācija tieši ietekmēs arī viņa biznesu.

Patlaban pandēmija tieši vai netieši ietekmē visu. Tās fonā Rīgas "Dinamo" problēmas, nerunājot jau par tenisu (Savickis vada arī Latvijas tenisa savienību) atkāpušās pat ne otrajā, - trešajā plānā un pat tālāk. Ir citi, daudz svarīgāki jautājumi.

"Lielāko pasaules valstu – ASV, Krievijas, Ķīnas un citu – valdības pašlaik analizē stāvokli. Situācija noteikti ir modelēta, un pastāv vairāki notikumu scenāriji.

Galu galā būs jāpieņem kaut kāds lēmums, kā rīkoties tālāk. Skaidrs taču, ka ātri tas viss nebeigsies, bet laiks iet.

Nav iespējams bezgalīgi ilgi drukāt naudu un dalīt to nestrādājošajiem cilvēkiem. Pienāks brīdis, kad tas kļūs bezjēdzīgi. Bet pēc tam vairs nebūs tālu līdz masu nemieriem," uzskata Savickis.

Танцовщица в медицинской маске на фоне Колизея в Риме - Sputnik Latvija
"Tas reiz beigsies": kā pozitīvi stāties pretī koronavīrusam

"Pašreizējais stāvoklis jāizskata no diviem viedokļiem – ekonomiskā un medicīniskā, - uzskata Savickis. – Ir jānovērtē un jāsaprot, cik lielā mērā noteiktā laikā var kristies pasaules ekonomika. Savukārt medicīnā ir jānoķer brīdis, kad tās struktūras būs gatavas palīdzēt vājiem un smagi slimiem cilvēkiem. Statistika liecina, ka tieši viņiem klājas vissmagāk cīņā ar Covid-19.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka ar koronavīrusu pārslimos apmēram 70% iedzīvotāji. Šie skaitļi taču nav no gaisa grābta. Te nu pasaules sabiedrībai ir svarīgi reaģēt laikus, lai medicīnas iestādes būtu gatavas ārstēt smagi slimos, un ekonomika vēl nebūtu galīgi sabrukusi. Pēc tam jāsāk vērt vaļā robežas.

Tik un tā visiem paslēpties neizdosies. Var, protams, sēdēt un gaidīt, taču tad ekonomika vienkārši sabruks. Cilvēku atlaišana ir neizbēgama, algas samazināsies, nodokļu ienākumi jūtami saruks, bet no kurienes tad valdībām ņemt naudu?"

Pats Savickis pašlaik karantīnā nesēž. Ik dienas brauc uz darbu. Protams, ofisā tiek ievērotas visas higiēnas prasības. Pie tam gandrīz visi "Itera Latvija" darbinieki patlaban palaisti atvaļinājumā, taču pēc tā beigām nāksies padomāt par jaunu risinājumu. Bizness tomēr stāv gandrīz uz vietas, un tas rada bažas.

Ziņu lente
0