Tas nozīmē likvidāciju: viesnīca Hotel Roma nesaņems valsts atbalstu

© Sputnik / Sergey MelkonovГостиница Hotel Roma
Гостиница Hotel Roma - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viesnīcas Hotel Roma vadītāja pastāstīja, ka finansiāls atbalsts no valsts puses nav gaidāms – spriežot pēc visa, koronavīrusa radītās krīzes rezultātā uzņēmums tiks likvidēts.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Valsts bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece, "Hotel Roma" vadītāja pastāstija, ka uzņēmums nesaņems valsts atbalstu.

"Uzminiet, vai mani darbinieki un uzņēmums saņems valsts atbalstu? Nē, protams. Kas nozīmē uzņēmuma likvidāciju ar visu no tā izrietošajām sekām. Kas nozīmē papildus 55 bezdarbniekus, ko valsts uzturēs ilgāk nekā maksātu pabalstu. Kas nozīmē, ka uzņēmums neatsāks darbību un viens liels nodokļu maksātājs valstij būs zudis," Linda Mūrniece pastāstīja savā lapā Facebook.

Viņa atklāja viesmīlības biznesā strādājoša uzņēmuma darba nianses. Tam ir sezonāls raksturs, un katra gada martā viesnīcai veidojas parāds, jo janvārī un februārī tūristi nebrauc, naudas kontos nav, bizness "apēd" vasarā nopelnīto.

"Es uz ziemas sezonu nekad saviem darbiniekiem nesamazināju algu un neatlaidu viņus, lai cik grūti nebūtu. Jo vienmēr zināju, ka martā parādīsies viesi un mēs sāksim kārpīties ārā no bedres.... Tā sešus gadus. Šis būtu septītais..." konstatēja Mūrniece.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Piga dīkstāves pabalsta vietā: kā ar viltīgiem filtriem atņemt cilvēkiem naudu

Viņa piezīmēja, ka ik gadus valstij nomaksāti nodokļos simtiem tūkstošu eiro. Pagājušajā gadā nomaksātais darba devēja nodoklis vien sastādīja 354 000 eiro.

"Jā, uz martu mums ir nodokļu parāds - 32 000, jo martā mēs to plānojām nomaksāt, par ko VID iesniedzām pieteikumu jau februārī, pirms visa šī... Pēc šī VID mūs pieskaitīja negodprātīgajiem? Nevis izvērtēja daudzu gadu vēsturi?" bija sašutusi viesnīcas vadītāja.

Uzņēmums neatbilst "formāliem" kritērijiem neatbilstam, tāpēc VID tika nosūtīts izsmeļošs skaidrojums. Firma nelūdza izņēmumu, taču skaidroja, ka līdzīgā situācijā ir 90% viesnīcu un restorānu, vismaz tie, kuri maksā nodokļus un algas.

"Maniem darbiniekiem vidējā alga ir 750 eur uz rokas. Kas pierāda to, ka arī nodokļus esam maksājuši par visu algu. Ja to nebūtu darījuši, tad šobrīd kontā būtu nauda, par ko izdzīvot šo laiku. Būtu valstij nozaguši naudu, tagad saņemtu gan pabalstu, gan iztiktu, jo nauda būtu palikusi uzņēmuma kontā, ne valsts. Jo tie, kas "optimizē" nodokļus, valstij nepaliek neko parādā.

Jā - pagājušajā gadā VID manam uzņēmumam piešķīra godīga nodokļu maksātāja bronzas līmeni...Varbūt to papīru var iemainīt pret dīkstāves pabalstu godīgam nodokļu maksātājam?!" noslēgumā piezīmēja Mūrniece.

Колючая проволока - Sputnik Latvija
Latvijai draud sociālais sprādziens: koronavīruss atklājis iedzīvotāju bēdīgo stāvokli

27.februārī viņa sūdzējās, ka koronavīruss ietekmējis viesnīcas darbu – tūristu grupa atteicās no rezervētajiem numuriem sakarā ar epidēmijas gadījumu kaimiņu Igaunijā.

Pēc tam viesnīca informēja, ka gandrīz bankrotējusi, bet pēc tam spēra bezprecedenta soli – piedāvāja ceļotājiem vai viņu ģimenēm pašizolēties viesnīcas numuros un maksāt tik, cik paši vēlas.

Ņemot vērā ārkārtas epidemioloģisko situāciju, valdība pieņēmusi pasākumu kompleksu, kuru mērķis ir gan biznesa un makroekonomikas, gan iedzīvotāju atbalsts.

Tomēr izrādījās, ka apsolīto miljonu vietā VID plāno par dīkstāvi izmaksāt nedaudz vairāk kā 51 tūkstoti eiro. Tos saņems 216 darbinieki no 62 uzņēmumiem, vidēji – 238 eiro cilvēkam. Veiksminieki izsprukuši cauri 15 filtriem, ko nodokļu dienests izstrādājis pretendentiem.

To vidū stingrākais – nodokļu parāds pretendentiem ne lielāks par 150 eiro. Tam marta beigās atbilda vairāk nekā 44 tūkstoši juridisku un fizisku personu.

Ziņu lente
0