Stipras sāpes nāksies paciest: stomatoloģija koronavīrusa laikā

© Sputnik / Kirill Braga / Pāriet pie mediju bankasРабота клинической стоматологической поликлиники
Работа клинической стоматологической поликлиники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz piektdienai Latvijā būs grūti nokļūt pie stomatologa pat ar stiprām sāpēm – ārstiem trūkst masku.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Stomatologi, kuri nespēj nodrošināt atbilstošu darba visi, uz laiku nepieņem pacientus, pastāstīja Latvijas zobārstu asociācijas prezidents Andis Paeglītis intervijā radio Baltkom.

Aizvadītajā nedēļā Stomatologu asociācija vērstās pie Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) ar lūgumu aizliegt stomatologiem pieņemt plānveida pacientus, atstājot pieņemšanas laiku tikai ārkārtas gadījumiem.

Pēc dažām dienām veselības ministre Ilze Viņķele deva rīkojumu līdz ārkārtas stāvokļa beigām daļēji ierobežot veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu gan valsts, gan privātajās medicīnas iestādēs. Cita starpā ierobežota pieņemšana pie stomatologiem, jo citu valstu pieredze liecina: stomatologi un oftalmologi ir strādā bīstamākajā vidē. Slimību profilakses un kontroles centra (SKPC) dati liecina, ka vairāki stomatologi Latvijā jau saslimuši.

Пустая улица в Старой Риге - Sputnik Latvija
Diennakts laikā valstī gandrīz 50 jauni infekcijas gadījumi

Tiesa, Viņķele apliecināja, ka pacientu ar asām sāpēm pieņems, taču tik vienkārši nav. Stomatologi nevar atsākt darbu līdz brīdim, kad pienāks otrā krava ar aizsarglīdzekļiem no Ķīnas.

Paeglītis norādīja, ka zobārsti atrodas ļoti tuvu pacientam, tāpēc aizsargājas visos iespējamos veidos – kabineta dezinfekcija, maskas, respiratori. Tos stomatologi paši nopirkt nevar. Piektdien ieradīsies otrā krava no Ķīnas, tad būs nodrošināti visi zobārsti. Viņš paskaidroja, ka aptuveni 100 zobārsta prakses, kur nodrošināti aizsardzības līdzekļi, sniedz palīdzību akūtos apstākļos.

Paeglītis konstatēja: tagad cilvēkiem ir jāsaprot, ka dažkārt sāpes ir jāpacieš.

Viņš atgādināja, ka cilvēki dzīvo pandēmijas apstākļos, kas ir tuvi kara stāvoklim, un pacientiem ir jāsaprot, ka stāvoklis ir sarežģīts, sāpes ir jāpacieš. Zobārsti nav vainīgi pie tā, ka nevar strādāt bez respiratoriem. Ja situācija ir neatliekama, cilvēks ir guvis traumu, viņam ir spēcīgs iekaisums un sastrutojums, viņam palīdzēs. Taču kariesa gadījumā nāksies paciesties.

Paeglītis pauda cerību, ka pēc piektdienas visi jautājumi tiks atrisināti un ārsti atgriezīsies pie darba ierastajā režīmā.

Ziņu lente
0