Vai kareivjiem nevajag izolēties? Kāpēc Zemessardze turpina mācības

© Sputnik / Sergey MelkonovТоржественная церемония передачи Земессардзе от США средств разминирования Husky
Торжественная церемония передачи Земессардзе от США средств разминирования Husky - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat gadījumā, ja koronavīruss tiks fiksēts arī armijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks mācības nepārtrauks.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Aizvadītās nedēļas nogalē Zemessardzes bataljoni organizēja mācības visā Latvijas teritorijā ar mērķi pārbaudīt personāla gatavību sniegt atbalstu valsts un pašvaldību institūcijām koronavīrusa izplatības ierobežošanā. Šonedēļ manevri turpināsies. Šis lēmums rada zināmu neizpratni sabiedrībā, piemēram, par to, vai Zemessardzei nav jāievēro sociālā distancēšanās un vai tas nevar par vīrusa izplatības perēkli padarīt pašus bruņotos spēkus. Jautājumu noskaidroja Latvijas radio

Член-корреспондент Академии военных наук РФ, ведущий эксперт Центра военно-политических исследований МГИМО Владимир Козин - Sputnik Latvija
Eksperts: NATO vēlas vairāk naudas un ignorē slimnieku vajadzības

Latvijas armijas savā lapā Facebook publicēja videoierakstu, kurā redzams, kā Zemessardzes Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona karavīri pilnveido prasmes kaujas šaušanas apmācībā ar pašgājējhaubicēm M109.

Mācības novēroja arī brigādes ģenerālis Egils Leščinskis. Viņš paskaidroja, ka mācībās Zemessardzes bataljoni savā teritorijā pārbaudīja aprīkojumu, lai būtu gatavība reaģēt krīzes situācijās.

"(..) Nebija konkrētu uzdevumu. Mums pagaidām šādi uzdevumi nav doti, bet mums ir uzdevums nācis no [Aizsardzības] ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku vadības apzināt mūsu pieejamos resursus un pārbaudīt mūsu gatavību. Mēs pārbaudījām telpas, ģeneratorus, personālsastāva gatavību reaģēt. Pārbaudījām arī mūsu iestrādātās shēmas atbalstam robežsardzei, nostiprināt mūsu robežas," stāstīja Leščinskis.

Leščinskis apgalvoja, ka mācībās piedalījies ierobežots skaits karavīru.

"Mēs nepulcējāmies vairāk kā 20 cilvēku. Visās darbībās mēs strikti ievērojām visus uzstādītos ierobežojumus," viņš uzsvēra.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!") devis pavēli bruņotajiem spēkiem pārbaudīt gatavību vīrusa apkarošanas apstākļos.

"Visās iespēju robežās armijai ir jābūt gatavai. Mēs arī paralēli iepērkam iespēju robežās drošības līdzekļus, lai tie būtu arī mūsu karavīriem, zemessargiem," klāsta Pabriks. "Mēs izmantojam šo laiku, kamēr bruņotie spēki nav tieši iesaistīti šajā konkrētajā vīrusa izraisītajā krīzē, lai mēs pēc iespējas labāk sagatavotos," atzīmēja Pabriks.

Pagaidām Bruņotajos spēkos vīruss vēl nav fiksēts, taču pat atklāšanas gadījumā valsts aizsardzību tas neapdraudētu, apgalvo Pabriks. Viņš sola mācības turpināt.

"Šāda veida mācības iespēju robežās, ievērojot visus drošības pasākumus, tai skaitā arī ar vīrusu, notiek, jo neviens jau nav atcēlis pārējos drošības apdraudējumus pasaulē. (..)

Военнослужащий береговых войск Балтийского флота во время тактических учений в Калининградской области - Sputnik Latvija
Krievija atteikusies no militārajām mācībām pie NATO valstu robežām

Arī šādos vīrusa radītos apstākļos var notikt arī cita veida apdraudējumi, līdz ar to mums arī tiem ir jābūt gataviem. Tas notiek paralēli," apgalvoja ministrs.

Leščinskis piebilda, ka mācības un rīcības koordinācijas lietas notiek ne tikai klātienē.

No trešdienas līdz sestdienai militāras mācības notiks Ādažu poligonā, kur Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu karavīri un militārā tehnika pilnveidos Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku sadarbību un savietojamību un vingrināsies tanku un bruņutehnikas kaujas šaušanā.

Ziņu lente
0