Tuberkulozes diena: Latvija ieņem trešo vietu mirstības ziņā

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasРабота онкодиспансера в Тамбове
Работа онкодиспансера в Тамбове - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mirstība tuberkulozes rezultātā Latvijā ir gandrīz pieckārt augstāka nekā vidēji Eiropas Savienībā, un tam nav nekāda sakara ar koronavīrusu.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Latvija ieņem trešo vietu Eiropas Savienībā nāves gadījumu ziņā tuberkulozes rezultātā. Tā ir bīstamākā infekcijas slimība pasaulē.

Tuberkuloze joprojām ir vadošais mirstības iemesls infekcijas slimību vidū pasaulē, vēsta Pasaules Veselības organizācija (PVO). 2018. gadā ar tuberkulozi saslimuši 10 miljoni cilvēku pasaulē, 1,5 miljoni no tās miruši. Tuberkuloze vēl joprojām ir izplatītākais ar HIV inficēto cilvēku nāves iemesls.

Ar tuberkulozes baktēriju inficēta ceturtā daļa Zemes iedzīvotāju. Šie cilvēki nav slimi un nevar nevienu inficēt, taču viņi var saslimt ar tuberkulozi, it īpaši, ja viņiem ir novājināta imunitāte. Profilaktiskā terapija viņus pasargā no slimības, turklāt mazina infekcijas tālākas nodošanas risku iedzīvotāju vidū.

Термоядерный взрыв - Sputnik Latvija
Nosaukti galvenie draudi cilvēces pastāvēšanai

24. martā pasaule atzīmēja Pasaules tuberkulozes dienu ar mērķi uzlabot informācijas izplatīšanu un zināšanas par galveno nāves iemeslu starp infekcijas slimībām uz Zemes.

Eurostat dati par 2017. gadu liecina, ka 70% tuberkulozes upuru ES ir vīrieši, 55% mirušo – cilvēki vecumā no 65 gadiem.

Vidēji no tuberkulozes mirst 8 cilvēki no viena miljona iedzīvotāju ES, taču dažādās valstīs statistika variējas. 1.vietu mirstības ziņā ieņem Lietuva, kur no tuberkulozes mirst 60 cilvēki no miljona iedzīvotāju. 2.vietā ir Rumānija (50), 3.vietu ieņem Latvija (39). Pie tam Nīderlandē un Zviedrijā no tuberkulozes mirst tikai 2 cilvēki uz vienu miljonu iedzīvotāju.

Jāpiebilst, ka gan Lietuva, gan Latvija pēdējos gados savus rādītājus ir uzlabojušas. 2015. gadā Lietuvā no tuberkulozes mira 63 cilvēki uz vienu miljonu iedzīvotāju, Latvijā – 47.

Ziņu lente
0