Ždanoka: EP uzzinās, kā Nacionālā apvienība slavina nacistu slepkavu

© Sputnik / Sergey MelkonovТатьяна Жданок, лидер Русского союза Латвии
Татьяна Жданок, лидер Русского союза Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka norādīja uz skandalozu faktu – Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars savā filmā parādījis pozitīvā gaismā Frīdrihu Jekelnu, kurš atzīts par bendi un noziedznieku. Pēc kara viņš tika sodīts ar nāvi.

RĪGA, 24. marts – Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka pieprasījusi Valsts drošības dienestam ierosināt krimināllietu pret Nacionālās apvienības līderi Raivi Dzintaru. Politiķis uzņēmis dokumentālu filmu par Waffen SS latviešu leģionāriem – viņš ir filmas scenārija autors, režisors un montētājs.

Nacionālā apvienība piedāvāja izglītības iestādēm Latvijā izmantot kā papildu mācību materiālu filmu, kurā cita starpā parādīts, kā ar latviešu esesiešiem tiekas Frīdrihs Jekelns – SS obergrupenfīrers un SS un policijas vadītājs Rīgā, kara noziedznieks, terora un civiliedzīvotāju masu slepkavību organizators, norādīts Latvijas Krievu savienības vietnē.

Tas ir kliedzošs fakts – parādīt pozitīvā gaismā Jekelnu, kurš atzīts par bendi un noziedznieku un kuram par to piespriests nāves sods, intervijā Sputnik Latvija uzsvēra T.Ždanoka.

"Ceru, ka ir robeža dubultajiem standartiem, kuri plaukst Latvijā, - pat pret valdošās partijas politiķi. Pēc Valsts drošības dienesta atbildes noteikti pastāstīšu visu kolēģiem Eiropas Parlamentā," apolīja Ždanoka.

Viņa ir pārliecināta, ka stāsts par Dzintara filmu būs vēl viens arguments eiropiešiem par to, ka tādas darbības ir jāpārtrauc.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Waffen SS bijušais karavīrs uzskata par kļūdu kalpošanu nacistiem

"Valdošās koalīcijas partijas statuss uzliek Nacionālajai apvienībai papildu atbildību. Viņi to nevēlas uzņemties un demonstratīvi noniecina visus centienus nepieļaut nacisma slavināšanu un glorifikāciju, ko uzsvēra arī Eiropas Parlaments savā rezolūcijā 2018.gadā," konstatēja Ždanoka.

2020.gadā būs Uzvaras pār fašismu 75.gadadiena. Maskava jau vairākkārt pievērsusi starptautisko institūtu uzmanību valdību pieļautā nacisma glorifikācijai Baltijas valstīs. Cita starpā Latvijā ik gadus 16.martā notiek SS Latviešu leģiona veterānu un viņu piekritēju gājiens, Igaunijā notiek SS 20.divīzijas veterānu salidojumi.

Eksperts Vladimirs Bogatirjovs uzskata, ka nacistisko noziegumu glorifikācija nes fašisma atdzimšanas risku, un tas ir sliktākais, ko var darīt vietējie nacionālisti.

Жданок: Европарламент узнает, как Нацблок прославляет в Латвии нацистского палача
Ziņu lente
0