Atņēma iedzīvotājiem 400 miljonus: Švecova asi kritizē atbalsta programmu

© Press.lvЛюбовь Швецова
Любовь Швецова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāte Ļubova Švecova neviennozīmīgi novērtēja Latvijas valdības ekonomiskā atbalsta programmu uzņēmumiem un iedzīvotājiem saistībā ar koronavīrusa pandēmiju.

RĪGA, 21. marts – Sputnik. Latvijas valdība apstiprināja ekonomiskā atbalsta programmu uzņēmumiem un iedzīvotājiem krīzes laikā, ko izraisījusi koronavīrusa izplatīšanās. Saskaņā ar provizorisko vērtējumu, epidēmija izmaksās budžetam divus miljardus eiro.

Saeimas deputāte no partijas "Saskaņa" Ļubova Švecova Sputnik Latvija intervijā sniedza neviennozīmīgu vērtējumu pasākumiem, ko piedāvā Latvijas valdība.

"Kredītu apmaksas brīvdienas – tas ir pozitīvs moments, papildu atbalsta instruments eksporta un inovāciju uzņēmumiem. Tāpat pozitīvs ir lēmums par minimālās algas izmaksāšanu līdz 700 eiro tiem, kas cietis no piespiedu dīkstāves. Vienmēr daudz labāk ir rīkoties preventīvi un izmaksāt sociālos pabalstus tiem, kas pirmais ir cietis, samazinot tādējādi iespējamo sociālo spriedzi nākotnē," paskaidroja Švecova.

Pēc viņas domām, īres maksas jautājumos uzņēmējdarbības subjekti varēs savā starpā vienoties par iespēju samazināt vai atlikt maksājumus bez sankcijām, jo bez vienošanās šajā situācijā cietīs visas puses.

"Tai pat laikā Ministru kabinets absolūti neņēma vērā opozīcijas piedāvājumu pārtraukt uz laiku naudas ieskaitīšanu otrajā pensiju fondā no sociālā budžeta. Tallina šādu pasākumu ir veikusi, un rezultātā Igaunijas valdībai ir aptuveni 400 miljoni eiro biznesa un iedzīvotāju atbalstīšanai. Latvijas valdība nepielieto šo instrumentu ekonomikas uzsildīšanai. Domāju, ka tā ir būtiska kļūda," paziņoja Švecova.

Флаги стран НАТО у здания Национальной оперы в Риге - Sputnik Latvija
"Staigājošie miroņi": Latvijas tūrisma bizness noasiņo

Tāpat deputāte kritizēja daļu nodokļu atvieglojumu, ko plāno ieviest Ministru kabinets.

"Valdība piedāvā uzņēmumiem ļoti nopietnu indulgenci – nepiemērot nodokļu atskaites noteiktos apstākļos. Uzskatu, ka tas nes ļoti augstu risku shēmu izmantošanai izvairīšanās no nodokļu samaksas nolūkos. Valsts ieņēmumu dienests saņem iespēju nepieņemt negatīvus lēmumus attiecībā pret nodokļu maksātājiem, kuri ietilpst padziļinātas sadarbības programmā ar to… Rodas risks, ka atsevišķi nodokļu maksātāji izmantos situāciju ar koronavīrusu ļoti agresīvām darbībām nodokļu piemērošanas ziņā," brīdina Švecova.

Pēc deputātes domām, efektīvākam atbalstam biznesam pēc kāda laika varasiestādēm būs papildus jāpārskata ekonomikas stimulēšanas pasākumi.

Kopš 13. marta Latvijā ir ieviests ārkārtas situācijas režīms jaunā koronavīrusa tipa pandēmijas dēļ. Saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras informāciju, virkne uzņēmumu jau ir paziņojuši par gūtajiem zaudējumiem un kolektīvo atlaišanu saistībā ar koronavīrusa izplatīšanos. Vakar Veselības ministrija paziņoja, ka inficēto skaits Latvijā ir 111 cilvēki.

Лишили Латвию 400 миллионов: Швецова раскритиковала правительственную программу поддержки
Ziņu lente
0