Panikas nav: Karajevs pastāstīja par ārkārtas stāvokļa īpatnībām Rīgā

© Foto : Фото из личного архива КараеваЛатвийский общественный активист Дэги Караев
Латвийский общественный активист Дэги Караев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji saskārušies ar jaunu realitāti un meklē nestandarta risinājumus ārkārtas stāvokļa kontekstā, atzīmēja sabiedriskais aktīvists Degi Karajevs.

RĪGA, 17. marts – Sputnik. 12. martā Latvijas valdība izsludināja ārkārtas stāvokli sakarā ar jaunā tipa koronavīrusa izplatību. Jaunākie dati liecina, ka valstī fiksēti 34 saslimušie – 3% no kopējā testu skaita (1147 analīzes).

Pēc ārkārtas stāvokļa izsludināšanas panika Rīgā nav vērojama, taču cilvēki ir satraukti, atzīmēja sabiedriskais aktīvists Degi Karajevs.

"Nav gluži saprotams, vai valdības pieņemtie pasākumi ir adekvāti un savlaicīgi. Nākas meklēt jaunus nestandarta risinājumus, jo bērnus ieteikts turēt mājās un daudziem pieaugušajiem kompānijas ieteikušas strādāt tālvadībā. Mēs esam izrādījušies jaunā realitātē, un pagaidām nav skaidrs, pie kā tas viss novedīs," Karajevs pastāstīja Sputnik Latvija.

Pēc viņa vārdiem, tīmeklī atrodamas tukšu plauktu fotogrāfijas. "Es pats pievērsu uzmanību tam, ka plaukti nav tik bagātīgi piekrauti ar precēm, taču līdz pēdējam brīdim veikalos bija viss," viņš konstatēja.

Sputnik sarunbiedrs atzīmēja, ka katra cilvēka noskaņojums pārsvarā atkarīgs no viņa dzīves pieredzes un viedokļa par realitāti.

"Pagaidām sarunas internetā neliecina par paniku, pārsvarā cilvēki aukstasinīgi vērtē nepieciešamību pielāgoties jaunajai realitātei, meklē tālākas attīstības ceļus tagadējos apstākļos. Ja ārkārtas režīms ievilksies, tas ietekmēs daudzas ekonomikas nozares. Aizliegti publiskie pasākumi, tātad koncerti un izstādes, kinoteātri un teātri, diskotēkas un izklaides iestādes drīz sajutīs finanšu plūsmas trūkumu... Negribētos, lai tas ilgtu vairāk nekā mēnesi," teica Karajevs.

Лаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss izgudrots Latvijā? Kāpēc gan ne?

No 13. marta Latvijas valdība ieviesa virkni ārkārtas pasākumu, kuru mērķis ir ierobežot koronavīrusa izplatību. Varasiestādes uzdevušas izolēties uz divām nedēļām visiem, kuri ieradušies no jaunā vīrusa izplatīšanās reģioniem. Skolās, pulciņos un sekcijās izsludināta karantīna, aizliegti publiski pasākumi, kuros piedalās vairāk nekā 200 cilvēki.

Vakar Saeima paplašināja pasākumu sarakstu. Mājas karantīnā 14 dienas jāuzturas visiem, kuri ieradušies no ārzemēm. Bērnudārzos strādās tikai dežurējošās grupas. No 17. marta tiek apturēti visi organizētie starptautiskie pasažieru pārvadājumi. Neorganizēto sapulču dalībnieku skaits kultūras, izklaides, sporta un reliģisko pasākumu vietās nevar pārsniegt 50 cilvēkus, tamlīdzīgu pasākumu noslēguma laiks – līdz pl.23:00.

Sākotnējie dati liecina, ka ārkārtas stāvoklis Latvijā ilgs līdz 14. aprīlim.

Ziņu lente
0