Strīdi par VDD ēku: "gribat redzēt, ka cilvēki ķēdējas pie kokiem?"

© Foto : pixabay.comБерезы зимой
Березы зимой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rajonā, kur vēlas būvēt VDD ēku, ir daudz IT uzņēmumu, to apgrozījums uz vienu kvadrātkilometru, sasniedz 4 miljardus eiro, pastāstīja aktīvisti, uzstājot, ka vietējie iedzīvotāji un darbinieki ir pelnījuši zaļo zonu; viņiem piekrīt viena no valdošajām partijām.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Pirmdien, 9. martā, deputāti turpināja izskatīt vairāk nekā 15 tūkstošu rīdzinieku petīciju, kuri piedāvā iekārtot parku bijušā velotreka "Marss" vietā Teikā, kur šobrīd plānots uzbūvēt jauno Valsts drošības dienesta ēku.

Aktīvistus, kuri aizstāv petīciju, uzklausīja Nacionālās drošības komisijā, vēsta TV3.

Vēl nav par vēlu

Iniciatīvas autori centās pārliecināt deputātus, ka valdības lēmums ir jāmaina, bet koki – jāsaglabā.

"Tas, ka jūs izvēlējāties to vietu tur plānot, projektēt, tā ir maza kļūda, ko vēl var labot. Bet tad, kad tas tiks uzbūvēts, tā būs liela kļūda. Ko jūs vēlaties redzēt presē? Jūs gribat redzēt, ka cilvēki ķēdējas pie kokiem," klātesošajiem pavaicāja biedrības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāve Gunita Piterāne.

Деревья в парке, занесенные снегом - Sputnik Latvija
Kampaņa pret VDD ēkas būvniecību Rīgā: naidīgi specdienesti atklāti netika

Aktīvisti atgādināja, ka šajā rajonā ir daudz IT uzņēmumu, un to darbinieki, kā arī vietējie iedzīvotāji, ir pelnījuši zaļo zonu.

"Šajā teritorijā uz vienu kvadrātkilometru tiek apgrozīti četri miljardi eiro. Es vienkārši paturēšu visiem to prātā. Šeit ir 5000 darbinieku, un viens IT darbinieks valstij pienes apmēram 42 000 eiro," norādīja biedrības "Vefresh" pārstāvis Viesturs Celmiņš.

Aktīvisti ir pārliecināti, ka jaunajai ēkai var atrast piemērotāku vietu.

Saeima neizlemj

Valsts drošības dienesta vadība viņiem nepiekrīt.

"Mēs to procesu izgājām. Paskatījāmies arī iepriekš Nacionālās drošības komisijā. Katru šo te objektu detalizēti komentējām. Mums nav atbilstoša piedāvājuma alternatīvu šobrīd," pastāstīja VDD priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkus.

Deputāts no Jaunās konservatīvās partijas Juris Rancāns arī izteicās pret VDD ēkas būvniecību bijušā velotreka vietā.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Bordāns par jauno VDD ēku: es to redzētu labāk kā parku

"Es vienkārši gribu teikt to, ka iepriekšēji politiskie lēmumi šai Saeimai nav saistoši. Šai Saeimai ir jādomā ar savu galvu," uzskata Rancāns.

Deputāti turpina skatīt kolektīvo prasību. Tiesa, kā uzsvēra komisijas vadītājs Māris Kučinskis (ZZS), parlaments nevar novērst šī zemesgabala apbūvi.

"Saeima neaptur būvobjektus, Saeima nepieņem lēmumus par attiecīgiem zemes gabaliem," paskaidroja Kučinskis.

Piecpadsmit tūkstošu rīdzinieku iniciatīvas likteni izlems balsojums Saeimas sēdē.

Ziņu lente
0