Latvijas muita aizturēja Krievijas pilsoni ar aizdomīgu skaidru naudu

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Ieva Jaunzeme palielījās ar dienesta panākumiem sociālajos tīklos – muitas darbinieki konfiscēja mugursomu, kurā bija skaidra nauda eiro valūtā.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja atskaitījās par kārtējo veiksmes stāstu aizdomīgas skaidras naudas apkarošanā – šoreiz muitas darbinieku rokās trāpījās Krievijas pilsonis ar vairāk nekā 52 tūkstošiem eiro.

Interesanti, ka ziņa par ceļotāja ar aizdomīgu skaidru naudu noķeršanu parādījās nevis oficiālajā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā, kā tas parasti notiek, bet iestādes ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes privātajā Facebook lapā.

VID vadītāja publicēja situācijas aprakstu ar konfiscētās naudas un mugursomas fotogrāfijām, kurā tā tika atrasta.

"Pie kāda Krievijas pilsoņa, kurš vakar vakarā ieceļoja Rīgā no Sanktpēterburgas, Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes speciālisti konstatēja lielu nedeklarētas naudas summu – vairāk nekā 52 000 eiro.

Jāatgādina, ka, ievedot Latvijā lielas summas skaidrā naudā, tās obligāti ir jādeklarē. VID aktīvi strādā, lai Latvijā nebūtu iespējama nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācija," uzrakstīja Jaunzeme.

Atzīmēsim, ka šī nebūt nav pirmā lieta ar skaidras naudas konfiscēšanu. Februāra vidū VID atskaitījās par to, ka prokuratūrai nodota krimināllieta, kas tika ierosināta pret Tadžikistānas pilsoni. Ierodoties Latvijas galvaspilsētā ar reisu Taškenta – Rīga 2019. gada jūlijā, viņš centās izvest cauri robežai vairāk nekā 30 tūkstošus eiro dažādās valūtās (6 230 EUR, 30 080 USD, 500 RUB и 200 TJS), nedeklarējot šos līdzekļus.

Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
"Ja nu pēkšņi sākas karš": ekonomists paskaidroja, kādēļ ir svarīgi turēt skaidru naudu
Viņu aizturēja, savukārt naudu konfiscēja un pēcāk arestēja. Tagad ceļotājam draud sods pēc Krimināllikuma 195.2. panta otrās daļas – par liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts iekšējo robežu, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās, nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu (soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trīs gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu).

Rūpīga pasažieru kontrole notiek ne tikai lidostā, bet arī Latvijas sauszemes robežkontroles punktos. Tā, šī gada janvārī Valsts ieņēmumu dienests uzsāka kriminālprocesu saistībā ar lielas nedeklarētas naudas summas ievešanu valstī. Atklājums notika vilcienā Maskava – Rīga muitas pārbaudes laikā. Kādam 1980. gadā dzimušajam Krievijas pilsonim ar Uzturēšanās atļauju Latvijā tika atrasti vairāk nekā 90 tūkstoši nedeklarēto ASV dolāru.

Apskati vilcienā rīkoja sakarā ar informāciju par nedeklarētās skaidras naudas iespējamās ievešanas riskiem, kā arī iespējamo naudas atmazgāšanu lielos apmēros. Krimināllieta tika ierosināta saistībā ar abiem iespējamajiem pārkāpumiem.

Kopumā 2019. gadā VID ierosināja 47 krimināllietas sakarā ar nedeklarēto naudas līdzekļu ievešanas faktiem, kā arī līdzekļu legalizāciju, kas iegūta noziedzīgā ceļā. Iespējams, par visskaļāko gadījumu kļuva Krievijas pilsoņa aizturēšana, kuru tur aizdomās par vairāk nekā 2 miljonu eiro legalizāciju.

Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Atmazgāja divus miljonus: Rīgas lidostā aizturēts Krievijas pilsonis

No 2019. gada 1. jūlija spēkā stājušies grozījumi likumā "Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu", kā arī likumā "Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas", kuru mērķis ir novērst nedeklarētās un noziedzīgā ceļā iegūtās skaidras naudas ievešanu vai izvešanu caur Latvijas robežu.

Saskaņā ar šiem grozījumiem, ja cilvēks ieved vai izved no valsts vairāk nekā 10 tūkstošus eiro skaidrā naudā, tad deklarācijā ir jānorāda: savi personas dati, kas ir šīs nauda īpašnieks, summas saņēmējs, summa un valūta, naudas avots un izmantošanas mērķis, informācija par transportu, ar kuru tiek pārvadāta nauda. Par nedeklarētas naudas ievešanu virs 10 tūkstošiem līdz 21 500 eiro iestājas administratīvā atbildība, savukārt ja runa ir par lielāku summu, tad draud kriminālatbildība.

Ja ceļotājs nespēs pierādīt šo līdzekļu legālumu, šī nauda tiks konfiscēta un ieskaitīta valsts budžetā. Tāpat grozījumu skaidras naudas deklarēšanas likumā ļauj muitas darbiniekiem pieprasīt deklarēt skaidru naudu tiem, kas ved pāri robežai mazāk nekā 10 tūkstošus eiro, taču liekas aizdomīgi.

Skaidras naudas kontrole notiek ne tikai uz ārējām ES robežām, bet arī uz iekšējām, kur atbildīgie darbinieki drīkst pieprasīt privātpersonām aizpildīt skaidras naudas deklarācijas veidlapu neatkarīgi no summas.

Ziņu lente
0