"Pieremontēt "Družbu" un palaist reversu: Baltkrievija var atdzīvināt Ventspili

© Sputnik / Sergey MelkonovНефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту
Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban daļa naftas cauruļvada "Družba", pa kuru nafta no KF tika nogādāta Ventspils ostā, ir iekonservēta, taču pēc remontdarbu veikšanas it iespēja palaist reversu līdz Baltkrievijai – jautājumi ir tikai attiecībā uz laiku un finansēm.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Latvija un Lietuva meklē laika un finanšu tēriņa ziņā optimālus cauruļvadu sistēmas darbības atjaunošanas ceļus, lai transportētu naftu Baltkrievijas virzienā, vēsta "BelTA".

Baltkrievijas Stratēģisko pētījumu institūtā 4. martā notika ekspertu seminārs, kurā piedalījās Latvijas un Lietuvas dzelzceļu, naftas iekraušanas, loģistikas kompāniju un ostu pārstāvji, kā arī diplomāti. Baltkrieviju pārstāvēja koncerna "Belņeftehim", Baltkrievijas dzelzceļu kompānijas un Eiropas Biznesa asociācijas vadība un eksperti.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Lukašenko cer uz ASV palīdzību naftas piegādēs caur Baltijas ostām

Tikšanās laikā eksperti vienojās izpētīt cauruļvadu sistēmas darbspējas atjaunošanas jautājumu, kura ļautu piegādāt naftu no Latvijas un Lietuvas ostām Baltkrievijai. Tuvākajā laikā tiks izveidota darba grupa, kura izvērtēs projekta tehniskās detaļas un juridiskos aspektus. Uz šīs analīzes pamata plānots sagatavot vienošanos un iziet starpvaldību līmenī.

Seminārā tika skatītas arī tehniskās iespējas, konkurences priekšrocības un riski naftas piegāžu organizācijā Baltkrievijā caur Latvijas un Lietuvas tranzīta koridoriem, iespējamie perspektīvie scenāriji efektīvas izejvielas pārstrādes attīstībai Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcās (NPR).

Iepriekš prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievijai jāpērk 40-50% naftas Krievijā, savukārt pa 30% var importēt caur Odesas un Baltijas valstu ostām, no pēdējās izejvielas transportēšanai var uzbūvēt cauruļvadu, tostarp izmantojot lētos Amerikas kredītus. Tāpat viņš paziņoja par nepieciešamību pārdomāt iespēju īstenot savstarpējus projektus ar ārzemju kompānijām – izejvielu īpašniekiem un novērtēt produkcijas noieta perspektīvos tirgus.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Reāla nauda: Latvija iesaistās cīņā par naftas piegādēm Baltkrievijai

"Piegādājot no alternatīviem naftas avotiem caur Ukrainu pa trubu Odesa – Brodi, vienojoties ar Eiropas dienvidaustrumu valstīm, mēs varētu kopā strādāt un piegādāt naftas produktus šajā tirgū. Vienkārši ir jākustas," paskaidroja Lukašenko.

Iepriekš Sputnik Latvija vēstīja, ka pērnā gada nogalē Baltkrievija nenoslēdza līgumus par naftas piegādēm ar Krieviju, un no 1. janvāra naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām tika apturēta. Janvārī Baltkrievija strādāja pie jauniem naftas piegādes līgumiem. Izdevās vienoties ar naftas kompānijām, kas veido grupas "Safmar" perimetru.

Februāra beigās Baltkrievija vienojusies ar piecām vēl nenosauktām kompānijām no Krievijas par naftas piegādēm šī gada pirmajā ceturksnī par cenām bez tirgus prēmijas. Tāpat "Belņeftehim" piegādās martā caur Klaipēdas ostu divas Krievijas naftas kravas, kas tika nopirkta pie tirgotājiem par cenu bez prēmijas, viens no tankkuģiem jau ir ieradies ostā.

Neskaitot to, Baltkrievijas  Naftas kompānija un NPR meklē alternatīvas Krievijas naftai. Janvāra beigās tika noslēgts līgums par 80 tūkstošu tonnu naftas piegādi no Norvēģijas NPR "Naftan", kas piegādāta caur Klaipēdas ostu.

Установка предварительной обработки нефти  - Sputnik Latvija
Lukašenko gatavs ņemt kredītu ASV bēdīgi slavenajam cauruļvadam no Baltijas

Azerbaidžānas Valsts naftas kompānija (SOCAR) plāno 5.-6. martā nosūtīt no Turcijas Džeihanas ostas pirmo tankkuģi ar naftu priekš Baltkrievijas ar sekojošu tās transportēšanu pa cauruļvadu Odesa – Brodi. Otrā tankkuģa nosūtīšana tiek plānota pēc 20. marta – no Supsas ostas. Summārais piegāžu apjoms no Azerbaidžānas ir ap 170 tūkstošiem tonnu naftas.

Naftas cauruļvada "Družba" operators Polijā – kompānija "PERN" nolēmis tehniski sagatavot cauruļvadu naftas transportam reversā uz Baltkrieviju. "Belņeftehim" plāno sākt pārrunas ar izejvielas piegādātājiem par tā transportēšanu pa šo maršrutu.

Turklāt ziņots, ka Baltkrievijas valsts apvienības "Belorusņeftj" meitasuzņēmums Krievijā – naftas kompānija "Jangpur" piegādās Baltkrievijas tirgū Krievijā iegūto naftu. "Kompānija "Jangpur" patlaban pārorientēta uz naftas piegādēm Baltkrievijai, savus apjomus tā novirzīs uz Baltkrievijas tirgu," vēstīja "Belņeftehim" preses dienests. 2019. gadā kompānija "Jangpur" plānoja iegūt 206 tūkstošus tonnu naftas. Tās realizācija notiek caur "Transņeftj" sistēmu.

No Krievijas Baltkrievijā tika piegādāti aptuveni 24 miljoni tonnu naftas. Piegādes īstenoja kompānijas "Rosņeft", "Tatņeft", "Gazpromņeft", "Lukoil" un "Surgutņeftegaz". Eksperti atzīmē, ka visas alternatīvās naftas piegādes Baltkrievijai būs dārgākas nekā imports no KF.

Ziņu lente
0