Latviešu bērnudārzā bērnus cienāja ar pankūkām: māte sašutusi par Masļeņicas svinēšanu

© Foto : пресс-фотоМасленица в Доме Москвы в Риге. Архивное фото
Масленица в Доме Москвы в Риге. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērnudārza "Dzilniņa" audzēknes māte uzrakstīja par, viņasprāt, šausmīgu gadījumu: latviešu bērnudārzā nosvinēja Masļeņicu un pacienāja bērnus ar pankūkām.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Rīgas bērnudārza audzēknes māte pauda sašutumu par Masļeņicas svinēšanu, kura laikā bērniem deva krievu pankūkas ar ievārījumu. Pēc viņas domām, bērnudārzam derētu svinēt latviešu tautas ziemas aizvadīšanas un pavasara sagaidīšanas svētkus (Meteņus), savukārt galdā jāliek pīrāgi, zirņi un pupiņas. Par savu neapmierinātību sieviete uzrakstīja "Bez Tabu" raidījuma "Sūdzību dēlim", taču cilvēki komentāros asi kritizēja šādu žēlošanos.

Runa ir par pasākumu bērnudārzā "Dzilniņa" Latvijas galvaspilsētā.

Чучело Масленицы с табличкой школьная реформа - Sputnik Latvija
LKS Masļeņica un Piedošanas svētdien: ja nepiedosim, tad sadedzināsim

"Mana meita apmeklē šo bērnudārzu, grupiņā tika svinēta "Masļeņica" un "Meteņi". (…) Kā zināms, šiem svētkiem ir pavisam cita svinēšanas norise un tradīcijas. Tad jau kopā varēja podiņos iestādīt puķu sēklas un galdā likt pīrāgus, zirņus un pupas, nevis slavenās Slāvu pankūkas ar iebiezināto pienu! Gribētu noskaidrot, vai latviešu bērnudārzā jāsvin citu tautu svētkus? Vecākiem vajadzēja sagādāt pankūkas un ievārījumu!" uzrakstīja sieviete.

Taču viņas pozīcija neguva atbalstu, daudzi uzskata, ka nav nekā slikta tajā, ka latviešu bērnus pacienāja ar krievu pankūkām.

"Patiesi Latvijas svētki – tā ir Svētā Valentīna diena un Helovīns…" sarkastiski atzīmēja lietotājs Sergejs Ilgacs.

"Vistrakāk ir, ja bērnudārzā izkrāso bērnus par raganām, saliek uz palodzēm izgrebtus ķirbjus un tad ālējas. Šaubos, vai kāds saprot kāpēc un nav arī vajadzīgs. Lūk, par to vajadzētu uztraukties," piekrīt lietotājs ar lietotājvārdu Par citu.

"Ļoti žēl, ka šī māmiņa nav informēta, ka svētki tika svinēti kopā ar krievu grupiņu bērniem. Viņi arī svin latviešu Miķeļus, Mārtiņus, Līgo svētkus un par to nesūdzas. Un pankūkas bērni notiesāja ar gardu muti. Daži gan minēja, ka viņu mammas nemāk tās izcept. Šī bija lieliska iespēja visiem tikt pie pankūkām," uzrakstīja Skolotāja.

"Kas slikts ir pankūkās un ievārījumā? Ne visas mammas prot cept pankūkas, bet tā bērni vismaz paēdīs! Un kam tradīcija nepatīk, lai neēd un necep, ja ir tik grūti," uzrakstīja Anastasija Gaidušņaka.

"A kāpēc lai nevarētu svinēt? Mums dārziņā ar svin, un man tas liekas jauki. Prieks, ka bērnus iepazīstina arī ar citiem svētkiem. Es vispār nesaprotu, kāpēc par šādām lietām jāceļ brēka? Varbūt tad jāaudzina bērns kastē ar klapēm uz acīm, lai neko apkārt sev neredz un nemācās?" pauda sašutumu Marta Marta.

"Cilvēki šajā valstī patiešām ir tik aprobežoti? Nu tik tālu, lai savam bērnam garšīgu pankūciņu vietā piedāvāt zirņus un pupas, tikai tāpēc, ka tā ir citas tautas tradīcija? Šausmas. Esiet vienkāršāki," uzrakstīja Oļegs Jevsejevs.

Блины с красной икрой - Sputnik Latvija
"Atņem telpu latviešu svētkiem": Twitter apmeklētāji apspriež Masļeņicu

"Kur ir problēma? Nevēlaties svinēt, nevediet šajā dienā uz bērnudārzu!" ieteica Larisa Moraru.

"Bļin... Lielbritānijā bija pankūku diena. Izrādās arī krievi vainīgi," novirzīja sarunu citā straumē Sigita Frīdenberga.

"Masļeņica ir krievu svētki. Latviešu bērnudārzos ir jāsvin Meteņi. Lielbritānijā arī nesvin Masļeņicu bērnudārzos," atzīmēja Juris Kante.

"Lielbritānijā svin pankūku dienu, šogad bija 25. februārī. Un tad arī skolās un dārziņos ir pankūkas," atbildēja viņam Agnese Demidova.

"Cik forši ir dzīvot valstī, kuras tradīcijas nezini! Ne jau krievu Masļeņicu briti un īri svin! 26. februāri visiem kristiešiem (izņemot pareizticīgos un vecticībniekus) sākas gavēnis. 25.02. šogad ir pēdējā diena pirms gavēņa, tāpēc arī pankūkas," uzrakstīja Daina Pužule.

"Vispār tas bija sarkasms. Bet Latvijā dzīvo daudz krievu un ar to jāsamierinās," atbildēja viņai Sigita Frīdenberga.

Ziņu lente
0