Latvijas medmāsas mācīs pēc jaunas programmas

© Sputnik / Sergey MelkonovМедсестра везет пациента на каталке
Медсестра везет пациента на каталке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstī ir tādas slimnīcu nodaļas, kur ir viena medmāsa uz 60 pacientiem, pie tam, ka aptuveni 40% strādājošo medmāsu ir pirmspensijas vai pensijas vecumā.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Latvijas medmāsu izglītības programma drīzumā tiks mainīta, raksta Jauns.lv

Sākot no 2022. gada medmāsas profesiju varēs apgūt tikai pēc profesionālā bakalaura mācību programmas.

Rīgas Stradiņa universitātes profesore Inga Millere pastāstīja, ka esošais medmāsu izglītības un kompetences līmenis apgrūtina veselības aprūpes darba organizēšanu. Turklāt līdz šim katrai medmāsai bija attiecīgi šaura specializācija, tādēļ, ja, piemēram, medmāsa vēlējās mainīt darbu un gāja strādāt ķirurģijā vai īstenot ambulatoro aprūpi, viņai nācās mācīties no jauna. Jaunais modelis piedāvā vienu izglītības procesu un lielāku mobilitāti darba tirgū, uzskata profesore.

Забота о близком - Sputnik Latvija
Ārsts: politiķiem nav vajadzīga pašu tautas veselība

Jaunā kompetence paredz, ka medmāsa ir apguvusi prasmi pieņemt patstāvīgus lēmumus, kas skar pacienta aprūpi, uzsvēra Millere, norādot, ka daudzās attīstītās valstīs medmāsām ir dotas tiesības izrakstīt medikamentus. Šobrīd medmāsas profesija ir ieguvusi pavisam citu vietu veselības aprūpes sistēmā – viņa var stāvēt blakus ārstam, kā ar vienlīdzīgu kolēģi.

Tāpat viņa atgādināja, ka patlaban medmāsu skaits Latvijā, rēķinot uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, ir par 42% mazāks, nekā vidēji ES valstīs, turklāt aptuveni 40% strādājošo medmāsu ir pirmspensijas vai pensijas vecumā. Valstī ir tādas slimnīcu nodaļas, kur viena medmāsa aprūpē 40-60 pacientus, savukārt atsevišķos stacionāros – pat 80 pacientus, kamēr Eiropā ir viena medmāsa uz 4-8 pacientiem.

"Skaidrs, ka kaut kas paliek līdz galam neizdarīts, jo reāli nevar paspēt visu paveikt, tādēļ cieš aprūpes kvalitāte," sacīja Millere.

Taču, saskaņā ar Valsts kontroles datiem, tikai puse medmāsas izglītību ieguvušo Latvijā strādā šajā profesijā. Pēc Milleres domām, ja tiks atrisināts algu jautājums, pieaugs arī medmāsu motivācijas strādāt savā specialitātē.

Jau 2009. gadā Veselības ministrija plānoja būtisku vidējās algas palielināšanu medicīnas darbiniekiem, taču pirmie būtiskie soļi šajā virzienā tika sperti vien 2018. gadā. Tik ilga nolaidība novedusi pie medicīnas darbinieku trūkuma, kā arī negatīvi ietekmēja profesijas prestižu.

Ziņu lente
0