Jaunais veikals "Lidl" ir labāk jāiekļauj Āgenskalna stilistikā

© Sputnik / Victor PetrovskyАгенскалнский рынок
Агенскалнский рынок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai īstenotu savu ieceri, firmai "Lidl" nāksies prezentēt pilsētai jaunu, izmainītu veikala redzējumu Āgenskalnā.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Veikala "Lidl" būvniecības projekts galvaspilsētas Āgenskalna mikrorajonā jau vairākas nedēļas izraisa daļas vietējo iedzīvotāju neapmierinātību, vēsta LTV7 Krievu apraida raidījumā "Šodien vakarā".

Āgenskalnam ir aizsargājamas teritorijas statuss, tātad blakus viena vai divu stāvu koka un ķieģeļu ēkām nedrīkst būvēt, piemēram, stikla augstceltni. Taču arī divu stāvu veikalam ar slēgta tipa 160 mašīnu autostāvvietu apkaimes iedzīvotājiem ir savi jautājumi.

Евро - Sputnik Latvija
Krievijas investīcijas aiziet no Latvijas: 2019. gadā uzstādīts antirekords

"Mēs, kā Āgenskalna biedrība, neuzstājamies pret veikala būvniecību. Bet ir svarīgi, kāds tas būs. Ja Latvijas tirgū no Eiropas ienāk jauns liels uzņēmums, tam ar cieņu jāizturas pret vietējām tradīcijām un vēsturi. Milzīgs standarta angārs šajā vidē neiekļaujas. Blakus atrodas valsts nozīmes koka apbūves piemineklis – Kalnciema iela," saka Āgenskalna biedrības aktīvists Otto Ozols.

Projekta īstenošanai pagaidām ir sperts tikai pirmais solis – veikta sabiedriskā apspriešana par 14 koku izciršanu. Būvatļaujas vēl nav. lai īstenotu savu ieceri, firmai "Lidl Latvia" nāksies prezentēt pilsētai jaunu, izmainītu objekta redzējumu.

Projekta skices jau ir noraidījusi Rīgas pilsētas būvvaldes padome, un kad "Lidl" prezentēs jaunu projektu – pagaidām nav zināms.

"Kad mēs saņemsim jaunu risinājumu, piedāvājums tiks skatīts atkārtoti. Ja viss būs atbilstoši, būs pamats pieņemt lēmumu par būvatļaujas izsniegšanu. Ja būs trūkumi, izstrādātājiem nāksies atkal visu labot," atzīmēja būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns.

Самый большой в Латвии магазин сети Maxima XXX в Akropole - Sputnik Latvija
Latvijai ir vajadzīgi pārdevēji, vadītājiem lūgums netraucēt

Galvenā pretenzija – projekts vienkārši neiekļaujas apkārtējā vidē. Tā, piemēram, priekš kam "Lidl" veselas 160 mašīnu stāvvietas, ja tuvumā esošajiem "Maxima" un "Rimi" to ir vairākas reizes mazāk? Un vai tas neapgrūtinās transporta un gājēju kustību rajonā?

"Jaunajā objektā kaut kā jāatspoguļo apkārtējās vides materiāli, kas ir Āgenskalnam raksturīgi. Tas ir koks, ķieģeļi, akmens – dabīgi materiāli – koki, zaļās zonas. Tam ir jābūt svarīgai šī objekta daļai," saka galvenais Rīgas arhitekts Gvido Princis.

"Lidl" tīkls jau ne pirmo reizi saskaras ar rīdzinieku pretošanos. Iepriekš vietējo iedzīvotāju organizācija "Mikrorajons" paziņoja vēlmi apstrīdēt "Lidl" loģistikas centra būvniecību Ulbrokas ielā, kas, viņuprāt, var pārvērst Pļavniekus no klusa ģimenes dzīves mikrorajona industriālā rajonā, uz kuru pastāvīgi brauks kravas mašīnas no visām trim Baltijas valstīm.

2017. gadā izcēlās skandāls dēļ tā, ka "Lidl" tirdzniecības centra būvniecībai Purvciemā kompānija grasījās izcirst kokus, savukārt pērnā gada vasarā sašutumu sāka paust Zolitūdes iedzīvotāji, kuriem logu priekšā parādījās betona siena.

Ziņu lente
0