Politika

"Saskaņa" izvēlējās Rīgas mēra amatam krievu skolu aizstāvi Čekušinu

© Sputnik / Sergey MelkonovКонстантин Чекушин
Константин Чекушин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partijas "Saskaņa" līderis Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās būs krievu skolu aizstāvis Konstantīns Čekušins.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās partija "Saskaņa" brīvprātīgi ir gatava aiziet opozīcijā. Turklāt labākās vietas sarakstā ir piešķirtas cilvēkiem no "vecās komandas". Solītā "atjauninājuma", izskatās, nebūs.

Vakar partijas "Saskaņa" valdes sēdē tika oficiāli paziņots saraksta līderis (un mēra amata kandidāts) Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās. Par viņu kļuvis Konstantīns Čekušins. Par pārējiem kandidātiem debates valdē turpinās (un, izskatās, izmaiņas ir iespējamas līdz pat saraksta iesniegšanai CVK), taču saraksta galvenās "lokomotīves" un iecelšanas loģika jau ir skaidra.

Официальные рижские коты - Кузя и Мурис - Sputnik Latvija
Politika
"Rūpēsimies ne tikai par kaķiem": Rīgas vēlēšanām parādījies pirmais kopīgais saraksts

Preses brīfingā par godu saraksta līdera paziņošanai "Saskaņas" padomes priekšsēdētājs, bijušais Rīgas mērs un Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs oficiāli nosauca dažus uzvārdus, kuri būs sarakstā. "Sarakstā ir "Saskaņas" deputāti, kā arī deputāti no "Gods kalpot Rīgai", ar kuriem mēs kopā piedalījāmies vēlēšanās, - Stepaņenko, Aldermane, Solomatins." Tāpat Nils Ušakovs, kurš atbild par domes vēlēšanu saraksta veidošanu, nosauca deputātu uzvārdus no bijušā bloka "Rīgai!" Rīgas domē: Imantu, Keišs un Druvis Kleins.

Atsevišķi tika pieminēts Emīls Jakrins, kurš, provizoriski, var ieņemt vietu pirmajā desmitniekā. Pēdējo gadu garumā viņš, būdams Rīgas pašvaldības darbinieks, tika ievilkts vairākos skandālos un, saskaņā ar neoficiālu informāciju, pat ir kļuvis par vienu no galvenajiem nesaskaņu iemesliem starp "Saskaņu" un "Gods kalpot Rīgai" Rīgas domē pēdējo trīs mēnešu laikā. Taču, kā pateica Nils Ušakovs: "Mēs pieņemam šo izaicinājumu."

Partijas valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs paziņoja žurnālistiem, ka divas trešdaļa uzvārdu sarakstā būs jauni, vēlētājiem būs ļoti liela izvēle, kam ielikt "plusiņu".

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Politika
Politoloģe: Māris Kučinskis ir labākais kandidāts Rīgas mēra amatam

Tikmēr, saskaņā ar esošo neoficiālo informāciju, saraksta darba projekts paredz, ka pirmās četras vietas, neskaitot jau minētos Konstantīnu Čekušinu (1.vieta) un Vjačeslavu Stepaņenko (2.vieta), var ieņemt Anna Vladova (bijusī Rīgas domes deputāte) un Andrejs Morozovs (iepriekš – Centrāltirgus vadītājs, pēcāk – Rīgas zoodārza valdes loceklis. Burtiski pirms nedēļas tika atstādināts no amata ar Rīgas domes izpilddirektora rīkojumu).

Saraksta līderpozīcijās tiks prezentēti bijušie Rīgas domes deputāti Sandris Bergmanis, Mihails Kameņeckis un Andrejs Kameņeckis (viņš pārgāja no GKR), Andrejs Kozlovs, Romāns Mežeckis (bijušais Saeimas deputāts), Vladimirs Frolovs, Guntars Grīnvalds, Vadims Faļkovs un citi. Bijušais frakcijas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs (kuš tika minēts saistībā ar KNAB izmeklēšanu Rīgas Tūrisma attīstības birojā) arī ir iekļauts sarakstā, tiesa, ārpus otrā desmitnieka.

Sākot ar 20. numuru un tālāk patiešām seko jauni un maz zināmi uzvārdi. Taču ne tik augsti, lai vēlētājs varētu padomāt, ka partijā sākusies nopietna "jauniešu" virzība.

Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Politika
Burovs par Rīgas domes atlaišanu: nevajag spridzināt tiltus

Kandidātu izkārtojums topā norāda, ka saraksta "kodolu" veidos komanda, kura izveidojās laikā, kad Rīgas domi vadīja Nils Ušakovs. Un tieši ar viņu starpniecību – jau pēc vēlēšanām – tiks īstenota politika, kuru diktē viens no diviem partijas līderiem. Konstantīns Čekušins, lai arī ir "pirmais numurs", taču vismaz dotajā brīdī viņam diez vai pietiks pieredzes un iespēju censties īstenot savu politiku, kura varētu atšķirties no viņa komandas.

Krievu skolu aizstāvības aktīvista Konstantīna Čekušina kandidatūra (no Daugavpils), kas ielikta saraksta pirmajā vietā, nedivdomīgi liek saprast sabiedrībai un citiem politiskajiem spēkiem, ka kompromisu nebūs, partija ir gatava un, spriežot pēc visa, stingri apņēmusies ieņemt vietu domes opozīcijā. Iespējams, tas ir loģisks solis: ja vēlētāju izvēle tiks izdarīta atbilstoši neseno Saeimas vēlēšanu rezultātiem, ilūzijām nebūs vietas – koalīciju domē izveidos "labējās" partijas, kuras neveidos dialogu ar "Saskaņu". Savukārt tam, ka gaidāmās vēlēšanas "Saskaņai" būs veiksmīgākas, nekā 2017. gadā, netic praktiski neviens.

Ziņu lente
0