Noderēs britu bruņutransportieriem: Latvijas NBS saņēmuši raķetes "Spike"

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский военный с противотанковой ракетной системой Spike
Латвийский военный с противотанковой ракетной системой Spike - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Aizsardzības ministrijā apstiprināja, ka Nacionālie bruņotie spēki saņēmuši prettanku raķetes "Spike": daļa šo raķešu būs paredzēta kāpurķēžu bruņutehnikas aprīkošanai.

RĪGA, 26. februāris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Aizsardzības ministrijas preses dienesta informāciju, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) 2019. gada beigās saņēma pirmās prettanku raķešu sistēmas "Spike", vēsta Tvnet.lv.

Atgādināsim, ka vienošanos par to, ka Latvija iegādāsies prettanku raķešu sistēmas "Spike" Izraēlā, 2018. gadā parakstīja iepriekšējais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Līguma summa sastādīja 108 miljonus eiro.

​Aizsardzības ministrijā skaidroja, ka prettanku ieroču spēka attīstība ir viena no Latvijas aizsardzības nozares prioritātēm, savukārt prettanku raķešu sistēma "Spike" ir atzīta par vispiemērotāko Nacionālo bruņoto spēku ekspluatācijas prasībām.

Солдат ВС Швеции возле Patria XA-360 AMV - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nevaldāmie: kāpēc Latvija kopā ar somiem "izgudro" bruņumašīnu

Iebūvētā datu pārraides funkcija "Spike" starp raķeti un vadības palaišanas iekārtu ļauj iekārtas operatoriem palikt pretiniekam neredzamiem un nepieejamiem, saglabājot pilnu kontroli pār raķešu palaišanu.

"Spike" sistēmas tiks piegādātas Latvijas NBS līdz 2023. gadam. Daļa šo sistēmu būs paredzēta arī izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas aprīkošanai, ko Latvija iegādājās no Lielbritānijas.

Saskaņā ar parakstīto vienošanos, līdz 2020. gadam Latvijai bija jāsaņem no Lielbritānijas 123 kāpurķēžu bruņutransportierus (BTR). BTR iegāde Latvijas budžetam izmaksāja 250 miljonus eiro, taču pašai tehnikai tika iztērēti 40 miljoni, pārējie līdzekļi piešķirti infrastruktūrai, personāla apmācībai, munīcijai un kaujas tehnikas apkalpošanai.

Ziņu lente
0