"Mums nav skaidrs - tā ir legāla vai nav": Ministru kabinets apsprieda prostitūciju

CC BY 2.0 / Andrey Desyatov / Atlantic Night Club night of a Geisha showТанцы в клубе, архивное фото
Танцы в клубе, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
IeM piedāvātā prostitūcijas ierobežošanas programma izraisīja daudz jautājumu ministriem, kuri agrāk par šo problēmu nav interesējušies.

RĪGA, 26. februāris – Sputnik. Ministru kabinets nespēja panākt vienošanos par Iekšlietu ministrijas izstrādāto likumprojektu par prostitūcijas ierobežošanu, vēsta Jauns.lv.

Likumprojekta izstrāde notika vairāku gadu garumā. Dokuments paredz vecuma paaugstināšanu, sākot no kura ir atļauts izmantot seksa pakalpojumus – tas tiks pacelts līdz 25 gadiem, aizliegumu nodarboties ar prostitūciju, ja dzīvoklī vai mājā atrodas bērns, kā arī budžeta līdzekļu piešķiršanu seksa industrijas darbinieku sociālajai rehabilitācijai un uzvedības korekcijas programmai tiem, kas šos pakalpojumus izmanto.

Девушка - Sputnik Latvija
Latvijā plāno bez maksas "izlabot" seksa industrijas klientus un darbiniekus

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks kopumā pauda pozitīvu attieksmi pret likumprojektu, norādot, ka "ir lietas, ko civilizācijā nevar likvidēt, bet tādā gadījumā tās ir jākontrolē". Taču iebilda pret uzvedības korekcijas programmu tiem, kas izmanto prostitūtu pakalpojumus.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens atzīmēja, ka korekcijas programma tiks paredzēta nevis likumā, bet gan speciālos Ministru kabineta noteikumos un nebūs obligāta.

Finanšu ministrs Jānis Reirs uzsvēra, ka korekcijas programma ir jāfinansē nevis no valsts budžeta līdzekļiem, bet gan uz to cilvēku rēķina, kas to izies.

No vardarbības cietušo sieviešu krīzes centra "Marta" vadītāja Iluta Lāce nosauca likumprojektu par nekvalitatīvu un pretrunīgu un pauda viedokli, ka ir jāsoda nevis prostitūtas, bet gan suteneri un tos, kas izmanto seksa pakalpojumus.

Seksa industrijas darbinieces - Sputnik Latvija
Piecsimt tūkstoši eiro no budžeta – lekcijām prostitūtām

Premjerministrs Krišjānis Kariņš piekrita Lāces viedoklim. Viņš atgādināja, ka Ziemeļeiropas valstīs prostitūtas nesoda, bet gan sniedz viņām palīdzību, bet sodi ir paredzēti tiem, kas tirgo cilvēkus un izmanto seksa pakalpojumus.

Tāpat viņš piebilda, ka ministri pirmo reizi apspriež šo jautājumu, tādēļ viņiem nav vienotas izpratnes šajā sakarā.

"Mums nav skaidrs - prostitūcija ir legāla vai nav. Mums ir nepieciešama politiska diskusija. Katrā ziņā es nespēju sevi asociēt ar to, kas šajā likumā ir rakstīts," paziņoja premjers.

Patlaban Latvijā prostitūcija ir legāla, lai gan bordeļu organizēšana ir aizliegta. Seksa pakalpojumus atļauts sniegt tikai mājās, ar nosacījumu, ka kaimiņi neiebilst un 100 metru attālumā neatrodas skola vai baznīca.

Iepriekš IeM vadītājs Sandis Ģirģens piedāvāja ierobežot prostitūciju valstī, līdz pat tās aizliegšanai.

Ziņu lente
0