Lietot ieroci un pārliecināt: Latvijas skolas ieviesīs jaunu obligāto mācību priekšmetu

© Sputnik / Sergey MelkonovМероприятие памяти баррикад 1991 года на Домской площади в Риге
Мероприятие памяти баррикад 1991 года на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības satura centrā uzskata, ka aizsardzības mācības stundas neietekmēs iespējas mācīties citus priekšmetus, piemēram, fiziku, matemātiku vai valodas.

RĪGA, 25. februāris – Sputnik. Valsts aizsardzības mācība kļūs par obligātu mācību priekšmetu Latvijas skolās, sākot no 2024./25. mācību gada. Attiecīgu likumprojektu jau ir atbalstījusi Saeima. Mācība tiks ieviesta 10. un 11. klašu skolēniem, kā arī profesionālo mācību iestāžu 2. un 3. kursa audzēkņiem. Eksāmena šajā priekšmetā nebūs, toties tiek plānotas ieskaites, vēsta Latvijas Radio 4 raidījums "Doma laukums".

Мероприятие памяти баррикад 1991 года на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bērni ir drošībā. Un kā ir pārējiem? Kurš uztraucas par latviešu jaunsargiem ar automātiem

Valsts aizsardzības mācība parādījās Latvijas skolās jau pērn, taču pagaidām tā ir fakultatīvā nodarbība. Pēc četriem gadiem to plānots padarīt par obligātu. Saskaņā ar Latvijas aizsardzības iestādes prognozēm, katru gadu jauno priekšmetu apgūs aptuveni 34 tūkstoši jauniešu.

Nodarbības paredzēts rīkot vienu reizi mēnesī astoņu stundu garumā, divu gadu laikā. Ja kāds no audzēkņiem nevarēs apmeklēt valsts aizsardzības nodarbības reliģisku vai citu iemeslu dēļ, tiks sniegta individuālās apmācības iespēja.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks skaidrojis, ka militāro mācību mērķis ir "skolēnos attīstīt dažādas kompetences, veicināt kritisko domāšanu un patriotisko audzināšanu, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus".

Valsts aizsardzības mācības vadīs Jaunsardzes centra instruktori. Kurss sastāvēs no trim blokiem. Centra Plānošanas daļas pārstāve, kapteine Ilze Leimane pastāstīja, ka viens no šiem blokiem ir nodarbības par tādiem jēdzieniem, kā pilsoniskums, patriotisms, politiskā aktivitāte. Otrajā blokā apgūs rakstura, līderības, mērķu uzstādīšanas īpašības, publisko uzstāšanos, prasmi pārliecinoši izteikties. Trešais bloks būs saistīts ar militāro apmācību. Piemēram, mācīties ierindnieka, sakarnieka prasmes, to, kā lietot ieroci, kā rīkoties karalauka apstākļos.

Рота почетного караула Штабного батальона Национальных вооруженных сил Латвии - Sputnik Latvija
Rudbāržu muižā tiks atvērta pirmā kadetu skola Latvijā

Pēc viņas sacītā, kursa noslēgumā nav paredzēti nekādi eksāmeni, taču atsevišķās disciplīnās būs ieskaites. Piemēram, ierindnieka, sakaru un topogrāfijas iemaņās, pastāstīja Leimane.

Izglītības satura centrā uzskata, ka jaunais obligātais priekšmets neietekmēs citu disciplīnu pasniegšanu un nekļūs par lielu slodzi audzēkņiem.

Iestādes pārstāve Sandra Falka paziņoja, ka Vispārējās izglītības likums nosaka maksimālo mācību slodzi. Šobrīd tās ir 36 stundas nedēļā. Savukārt dienā mācību process nedrīkst pārsniegt 8 stundas. Valsts aizsardzības mācības kursam atvēlētas 140 mācību stundas divu gadu laikā 10. un 11. klasēs. Ne no viena priekšmeta nenāksies atteikties – viss ir katras mācību iestādes rokās, kā tās īstenos šī kursa mācību stundas.

Ziņu lente
0